Stelios Basbayiannis

22 Ιαν 20233 λεπτά

«Παρελθόν Χαμένο Στην Ομίχλη»- Λεονάρδο Παδούρα (Καστανιώτης)

Ενημερώθηκε: 23 Ιαν 2023

Αβάνα, καλοκαίρι του 2003. Ο Μάριο Κόντε έχει εγκαταλείψει πια την αστυνομία και ζει αγοράζοντας και πουλώντας παλιά βιβλία. Κατά τη διάρκεια μιας εξερεύνησής του για αγορά βιβλίων, βρίσκεται μπροστά σε ένα θησαυρό. Ανακαλύπτει μια ιδιωτική βιβλιοθήκη που περιέχει πολλά από τα περιζήτητα διαμάντια της κουβανικής βιβλιογραφίας. Ανάμεσα στα βιβλία, όμως, βρίσκει και κάτι άλλο. Ένα απόκομμα περιοδικού της δεκαετίας του 50, το οποίο αναφέρεται σε μια τραγουδίστρια των μπολέρο που κάποια στιγμή εξαφανίστηκε σαν να την κατάπιε η γη. Η λήθη που έχει καλύψει τη ζωή αυτής της γυναίκας, της Βιολέτα δελ Ρίο, εξάπτει το ενδιαφέρον του Κόντε. Ιδιαίτερα όταν αρχίζει να υποψιάζεται ότι η μοίρα αυτής της τραγουδίστριας είχε διασταυρωθεί και με τη δική του, όταν ήταν παιδί. Έτσι ο Κόντε ρίχνεται σε μια αναζήτηση που τον οδηγεί στις πιο επικίνδυνες γειτονιές της Αβάνας αλλά και στα ακόμη πιο επικίνδυνα μονοπάτια μιας παλιάς ιστορίας που πολλοί θα ήθελαν να μείνει για πάντα χαμένη στην ομίχλη του χθες. Ένας φόνος, που συνδέεται άμεσα με τα βιβλία και ο Κόντε και ο συνεργάτης του, Περιστέρης, βρίσκονται βασικοί ύποπτοι στο στόχαστρο της Κουβανέζικης ασφάλειας. Μια διαρκής αναδρομή στην Κούβα του 60 και στο σήμερα, σε ένα βιβλίο γεμάτο βιβλιοφιλικές αναφορές για τις Κουβανέζικες εκδόσεις από την εποχή των Ισπανών μέχρι σήμερα. Για την αξία των βιβλίων σε μια χώρα σε εκποίηση και ένα κόσμο που κινείται από την ανάγκη για επιβίωση αλλά και τον σεβασμό σε αξίες που είναι περισσότερο ανθρώπινες παρά κομματικές όπως η φιλία, η αφοσίωση, η συντροφικότητα, ο σεβασμός.

Ο Παδούρα με τρόπο μαγικό σε βυθίζει σε δύο παράλληλες ιστορίες, αναμειγνύοντας πολιτική, βιβλιοφιλία, έρωτα, μυστήριο σε ένα ελκυστικό μείγμα από ρούμι, παλιό χαρτί, μπαχάρια και ασφυκτική υγρασία της Καραϊβικής. Ένα ταξίδι στις φαβέλες της Αβάνας, τους σύγχρονους απόκληρους εκεί που η ισότητα του Κάστρο, χάθηκε στα σκουπίδια και τη φτώχεια αλλά και όσους ξεπουλώντας τα πάντα προσπαθούν να επιβιώσουν ζώντας με τα απομεινάρια του χθες, σε μια (ακόμη) κομμουνιστική κοινωνία, που τα δολάρια έχουν γίνει πια ο κυρίαρχος θεσμός επιβίωσης. Ο Παδούρα και οι ήρωες του ζουν και αγωνίζονται με τις αισθήσεις τους σε εγρήγορση. Ζουν μέσα από τα λουκούλεια γεύματα, που προσφέρει η "παράνομη" έστω παράτυπη δουλειά του Κόντε, το ρούμι και τις ατελειώτες συζητήσεις. Η Ταμάρα αναδεικνύει στον Κόντε χαμένες αρετές και του υπενθυμιζει τη φθορά που ο πανδαμάτορας χρόνος μειράζει αφειδώς στην ανθρώπινη σάρκα και σταματά μόνο ο μικρός θεός του έρωτα. Ο Περιστέρης η νέα γενιά των Κουβανέζων παρα εμπόρων, πουλάει οτι θα έχει κέρδος ,αλλά στο πλευρό του Κότε, αποκτά ηθικούς κώδικες σε μια κοινωνία που αποσαθρώνεται σιγά σιγά. Ο,τι είχε απομείνει όρθιο από την κομμουνιστική καταιγίδα, βυθίζεται τώρα στη λάσπη του καπιταλισμού της επιβίωσης. Η Κούβα μέσα απο τα βιβλία που εξιστορουν το παρελθόν της, μέσα από την ιστορία μίας τραγουδίστριας που αντιπροσώπευσε τα χρυσά χρόνια των Καζίνο, με τον Λάσκι, τον Μπατίστα και την ευμάρεια που ταξίδεψε στο γετονικό Μαιάμι και το σήμερα με το κόμμα σαθρό και τους πρώην πιστούς του, να χωρίζονται σε προνομιούχους και σε όσους η ζωή είναι πλέον καθημερινή άσκηση επιβίωσης.

Πυκνογραμμένο και καταιγιστικό, το "Παρελθόν χαμένο στην ομίχλη" σε τραβά μαζί με τον Κόντε και τον Περιστέρη, σε μια περιπέτεια δίχως όρια, που θα αποζημιώσει διπλά τον βιβλιόφιλο αναγνώστη και φίλο των αστυνομικών μυθιστορημάτων όσο και τον λάτρη της κουζίνας της Καραιβικής. Ένα βιβλίο γεμάτο αρώματα, γεύσεις και ήχους, αποζητά την προσοχή σου και σε ανταμοίβει ανάλογα..

    70
    1