top of page
  • Εικόνα συγγραφέαStelios Basbayiannis

Κόρμακ Μακ Κάρθυ – "Ο δρόμος" (Καστανιώτης), 2007Βραβευμένο με Πούλιτζερ Λογοτεχνίας, ένα από τα λίγα πραγματικά rock n roll βιβλία. Γραμμένο από ένα συγγραφέα που μας εγκατέλειψε λίγο πριν συμπληρώσει τα 90 χρόνια ζωής, δίνει ζωή στο μέλλον που όλοι θέλουμε να μην αντικρύσουμε. Με μια γλώσσα ποιητική και σκληρή, σαν γιαπωνέζικη ταινία των 60ς, σκιαγραφεί μια Αμερική , μετα πυρηνική ή κάτι αντίστοιχο , χωρίς ποτέ να δίνει τον ακριβή λόγο της καταστροφής. Ο Μακ Κάρθυ, δεν είναι ηθικοπλαστικός συγγραφέας τσιτάτων ,αλλά ένας μαέστρος στον χειρισμό του γραπτού λόγου, με την λογική της εικόνας, του σκηνοθέτη. Διαβάζοντας το βιβλίο, έχεις την αίσθηση , ότι παρακολουθείς μια ταινία του Ταρκόφσκι, ένα κινηματογραφικό πόνημα του Μπέργκμαν, αλλά πάντα με την σφραγίδα από την γενιά των Κέρουακ, Μπαροουζ και την αντίστοιχη λιτότητα του λόγου του Κάρβερ.


Συνοπτικά πρόκειται για την οδύσσεια ενός πατέρα με τον γιό του, στην προσπάθεια τους να μετακινηθούν σε μια Αμερική-Η.Π.Α που κάθε κοινωνικός ιστός έχει αποσυντεθεί, η γη και οι άνθρωποι μεταλλάσσονται με τη σειρά σε υπάρξεις και αντικείμενα δίχως χρησιμότητα, δίχως αρχές, ηθική ή αναγνωρισιμότητα. Απόγνωση, φόβος, ανθρωπιά , ο δεσμός πατέρα –γιού σε μια συγκλονιστική περιγραφή στο τέλος μιας κοινωνίας, ας μην ξεχνάμε ότι η ζωή ξεκίνησε σε μητριαρχικές κοινωνίες. Με απλές περιγραφές , η πείνα και ο φόβος για το αύριο, έντονα, ρεαλιστικά σε σημείο να ζητάς μαζί με το ζευγάρι των πρωταγωνιστών , λίγο καθαρό νερό, να χαίρεσαι στην ανακάλυψη λίγων μήλων, μιας κονσέρβας, να αναρωτιέσαι ποιος βρίσκεται στην επόμενη στροφή του δρόμου. Η δύναμη των περιγραφών μου έφερε στο νου τον Κνούτ Χάμσουν και την «Πείνα» και ο παραλληλισμός ίσως δεν είναι αρκετός. Πάνω από όλα να συμβιώνεις και να συμπονάς ένα πατέρα που ξέρει ότι το παρελθόν τους έχει εγκαταλείψει, μαζί με την ζωή όπως τη γνώρισε και δεν μπορεί να εξασφαλίσει τίποτα πιο βέβαιο στον μικρό γιό του από έναν θάνατο, όταν αυτός θα είναι κοντά στον δικό του.
Σκοτεινό και αποκαλυπτικό, για την μαγεία της πατρικής σχέσης, συγκλονιστικό, ανθρώπινο και πάνω από όλα, τρομακτικά αληθινό. Περιγράφει μια τόσο κοντινή πραγματικότητα, που σε απωθεί η ιδέα του πόσο κοντά είμαστε στο να γίνουν όλα όσα γνωρίζουμε παρελθόν. Δίνει την αίσθηση του απόλυτου κενού και της μοναδικής έννοιας που έχει η σχέση ανάμεσα σε πατέρα –παιδί αλλά και στον άνθρωπο, όταν η ανάγκη επιβάλλει θυσίες και σύνεση. Αν θέλετε , να σας ορίσω γιατί είναι rock n roll βιβλίο, θα πω απλά ότι έχει τον λυρισμό των LED ZEPPELIN, την μελαγχολία των MANIC STREET PREACHERS κ το συναίσθημα των NEW MODEL ARMY. Ξεχάστε όσα ξέρατε και διαβάστε αυτό το βιβλίο, δεν θα είστε πια οι ίδιοι. Ωμό και άμεσο όσο οι Βρετανοί folk metalers SKYCLAD, μιλά για όσα χιλιάδες σχήματα του metal k gothic αγγίζουν επιφανειακά, Το απόλυτο rock n roll βιβλίο χωρίς καμία αναφορά σε μουσική.Ένα βιβλίο που μιλά για τις αξίες , μέσα από την απώλεια τους, για την αισιοδοξία, μέσα από την μιζέρια, για την ελπίδα, μέσα από τον θάνατο, για το μέλλον, μέσα από το παρελθόν, για την οικογένεια, μέσα από την αποσύνθεση της, για την πίστη, μέσα από την απώλεια της, αλλά πάνω από όλα., ένα βιβλίο, για την σχέση πατέρα γιού, ανθρώπου με άνθρωπο, όταν οι λέξεις χάνουν το νόημα τους. Σιβυλλικό και ομιχλώδες από την αρχή ως το τέλος, αποτελεί το κορυφαίο βιβλίο Αμερικάνικης πεζογραφίας, μέχρι σήμερα για τον 21 ο αιώνα.

9 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Kommentare


bottom of page