top of page
  • Εικόνα συγγραφέαStelios Basbayiannis

"Ο άνθρωπος που επέστρεψε" – George Pelecanos (Πατάκης)

Έγινε ενημέρωση: 27 Σεπ 2022




.


Με καθυστέρηση (αυτά συμβαίνουν όταν αγοράζεις το βιβλίο στα Αγγλικά, για να το διαβάσεις πριν μεταφραστεί και μετά κολλάς με άλλα) παρουσιάζεται επιτέλους η τελευταία δουλειά του Πελεκάνου. Όσοι διαβάζουν τις παρουσιάσεις μου, γνωρίζουν την λατρεία μου στον συγκεκριμένο συγγραφέα. Κατάφερε να εκσυγχρονίσει το Αμερικάνικο ,αστυνομικό μυθιστόρημα, δίνοντας την ένταση του “Heat” και την 70ς αισθητική του “Shaft” με λέξεις. Οι ήρωες του Πελεκάνου, δεν είναι οι κλασικοί ήρωες των αστυνομιών μυθιστορημάτων. Συνήθως ιδιωτικοί ερευνητές, δεν χρησιμοποιούν τα όπλα αν δεν χρειαστεί (που στις Η.Π.Α?-πραγματικά οξύμωρο), αλλά λατρεύουν την τεχνολογία, την μουσική και έχουν ο καθένας την προσωπική του ιστορία, που περιλαμβάνει συνήθως μειονότητες, νόμιμους μετανάστες 2-3ηςγενιάς και αγάπη για την μουσική.


Στο τελευταίο του πόνημα, οι κεντρικοί ήρωες ακολουθούν αντίθετη πορεία. Ένας νεαρός παραβάτης που οφείλει την ελευθερία του στην ικανότητα του Αρμένη ιδιωτικού ερευνητή, αποφυλακίζεται με απόκτημα από την φυλακή και την βιβλιοθηκονόμο της, την αγάπη για τα βιβλία. Ο Μάικλ είναι ένας νεαρός που προσπαθεί, να αναστρέψει την πορεία του αφήνοντάς το παραβατικό του παρελθόν στο παρελθόν. Την ίδια στιγμή ο Αρμένης ιδιωτικός ερευνητής Ορνάζιαν μαζί με τον πρώην πεζοναύτη στο Βιετνάμ, αστυνομικό και υπεύθυνο εγγυήσεων Θαδαίο Γουόρντ, ένα μαύρο εγγυητή αποφυλακίσεων στο τέλος της ζωής του, σκληρό και τίμιο, ακολουθούν μια πορεία αμφιλεγόμενη. Επιλέγουν να ελαφρώσουν ανθρώπους της νύχτας από τα παράνομα κέρδη τους που προέρχονται συνήθως από την πορνεία. Ταυτόχρονα ο Φιλ Ορνάζιαν αναλαμβάνει μια ακόμη δουλειά να εξιχνιάσει την κλοπή οικογενειακών κειμηλίων και μια σεξουαλική κακοποίηση της κόρης μιας μεγαλοαστικής Εβραϊκής οικογένειας .


Μάστορας στη δημιουργία χαρακτήρων, ο Πελεκάνος γράφει ένα ακόμη βιβλίο ωδή στην αγαπημένη του Ουάσιγκτον, τις αλλαγές στο κέντρο και τα προάστεια, στους κατοίκους της. Οι συνοικίες αναβαθμίζονται με εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και δίνονται ευκαιρίες όπως στον αποφυλακισμένο Μάικλ Ο πρώην αστυνομικός Γουόρντ κάνει αναφορές για τις φυλετικές διακρίσεις και πως σήμερα όλα τείνουν να ισοπεδωθούν από την έλλειψη μνήμης. Ο Ορνάζιαν από την άλλη προϊόν του καιρού του, με μαύρη Βρετανίδα σύζυγο και μαύρα παιδιά, προσπαθεί να τους δώσει τις ευκαιρίες που δίνει το χρήμα , με κάθε τρόπο αναγνωρίζοντας τις φυλετικές και κοινωνικές ανισότητες.

Η δουλειά των δύο αντρών, θα χρειαστεί βοηθό και ο διστακτικός Μαικλ θα συρθεί στην ιδιότυπη και ιδιόρρυθμη απονομή δικαιοσύνης και ανακατανομή εισοδήματος που προβαίνουν οι Ορνάζιαν και Γουόρντ. Ο Πελεκάνος με μαεστρία θα περιγράψει τη δράση των δύο ανδρών. Την ψυχολογία της βίας,του εξευτελισμού, του κρατούμενου, απόκτημα από την θητεία του Βιετνάμ και της υπηρεσίας του σε Αστυνομικά τμήματα που είναι δεύτερη φύση στον Γουορντ, ενώ ο Ορνάζιαν εστιάζει στην αποδοτική εκτέλεση των επιδρομών στους «προαγωγούς». Η ιστορία της Ουάσιγκτον και της πορνείας θα ξετυλιχτεί μέσα από τη δράση των τριών ανδρών. Παράλληλα η ενασχόληση του Ορνάζιαν με την απώλεια των κοσμημάτων της Εβραϊκής οικογέναις θα τον φέρει σε επαφή με την λευκή μεσαία τάξη που θέλει να γίνει «μαύρη» σκληρή, με διακίνηση μαριχουάνας και τελικά αντιμετωπίζει τον φόβο όταν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει πραγματική βία των δρόμων. Η κατάληξη των λευκών σε ακραίες νεοναζιστικές οργανώσεις καταφύγιο στον φόβο απέναντι στην μαύρη βία των δρόμων, υποδηλώνει πόσο η έλλειψη μόρφωσης τροφοδοτεί τα άκρα στην Αμερικάνικη κοινωνία. Την βία των Νέο ναζί και του Black lives, δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος.

Ο Μάικλ με την ενασχόληση του με τα βιβλία, είναι η φωτεινή αχτίδα σε ένα βιβλίο, ρεαλιστικό, βιβλιόφιλικό, με αναφορές σε τίτλους βιβλίων, συγγραφείς και αποσπάσματα βιβλίων. Είναι όμως τόσο δυνατή η βιβλιοφιλία, για να κρατήσει τον Μάικλ ελεύθερο μακριά από το δρόμο που ο Φιλ Ορνάζιαν στην αρχή εκβιαστικά και μετά με την αδρεναλίνη της δράσης και του εύκολου χρήματος, σέρνει τον Μαικλ?

Ηθικές αναστολές και υποσχέσεις, αναιρούνται απόρροια της ψυχολογικής βίας ή της ανάγκης για επιβίωση. Στον ίδιο κόσμο έρχεται η κάθαρση, μέσα από ανθρώπους που το χρήμα και τα πάθη τους κάνουν συνεργούς και καταδότες των κεντρικών ηρώων στα θύματα τους. Η τυφλή βία, θα οδηγήσει την παρέα στην διάλυση και τον καθένα στις επιλογές που κάνει ο ίδιος ή κάνουν άλλοι για αυτόν


Δίχως ίχνος ωραιοποίησης ο Πελεκάνος δίνει στον καθένα το δικαίωμα να ζήσει ή να πεθάνει σε ένα κόσμο , που υπάρχει μόνο το κακό στην γκρίζα μορφή του. Ηθική σήψη και αμφισημία, σε ένα βιβλίο μικρό σε μέγεθος, μεστό, γεμάτο ένταση, βιβλιοφιλικές αναφορές και ήρωες, μοιραίους αλλά και πραγματικούς. Απολαυστικό, γρήγορο και πολύ λιγότερο βίαιο από προηγούμενες δουλειές του, δείχνει ένα Πελεκάνο που αναθεωρεί την λογική του αιματοβαμμένου τέλους των γούεστερν που επέλεγε στο παρελθόν, τείνοντας κλάδο ελιάς στους ήρωες του, που ατενίζουν το μέλλον με ελπίδα έστω και αν αυτή περιλαμβάνει χαμηλόμισθες δουλειές και πολύ αγώνα για προσωπική και αμφίβολη εξαρχής επιτυχία.

6 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

コメント


bottom of page