Μια καταγραφή της ενηλικίωσης ενός νεαρού λαθρεμπόρου ανθρώπων στην Τουρκία. Ενηλικιώνεται μέσα από τη ζωή και τον θάνατό τους, συναντώντας τη δική του μοίρα σε μια αντίστροφη πορεία προς το Αφγανιστάν. Βιβλίο γροθιά στο στομάχι για όσους νομίζουν ότι το προσφυγικό είναι μόνο πολιτικο-στρατιωτικό ζήτημα. Όταν οι αφανείς πρωταγωνιστές παίρνουν τον λόγο, είναι πικρός για όλους.
Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από κάθε Έλληνα. Η οπτική της μεταφοράς λαθρομεταναστών από την πλευρά ενός νεαρού, ανήλικου Τούρκου, του Γκαζά που παγιδεύεται σε έναν φαύλο κύκλο, ανάμεσα στα θύματα, ανθρώπινο φορτίο και τον ίδιο θύτη αλλά και θύμα των οικογενειακών καταστάσεων και του διεφθαρμένου τουρκικού κράτους. Η συνεργασία με τους Κούρδους αντάρτες, Τούρκους ναυτικούς και χωροφύλακες, αποτυπώνει το σύγχρονο μωσαϊκό της λαθρεμπορίας ανθρώπων στην Τουρκία. Ρεαλιστικά, δίχως ίχνος καλλωπισμού ή προκατάληψης. Μια δουλειά που βοηθά για να ζήσουν οι ξεχασμένοι αυτού του κόσμου, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη κάποιων ανθρώπων για ένα καλύτερο μέλλον. Άνθρωποι που κουβαλάνε μαζί τους τις δικές τους παραδόσεις, ιδέες, αλυσίδες, ελπίζοντας να βρουν κάτι καλύτερο σε χώρες για τις οποίες δεν γνωρίζουν τίποτα.
Η ενηλικίωση του Γκαζά θα γίνει μέσα από τον ηθελημένο ή από ατύχημα θάνατο ενός Αφγανού λαθρομετανάστη, που θα τον στοιχειώσει και θα τον συντροφεύσει μέχρι το τέλος του βιβλίου. Η επαφή του με τους λαθρομετανάστες, θα τον σημαδέψει ψυχικά αλλά και σωματικά. Η παιδικότητα και η ευαισθησία, θα αντικατασταθούν από τον κυνισμό και τη στυγνή ανάγνωση της πραγματικότητας. Η συνειδητοποίηση της εξουσίας απέναντι σε άνδρες και γυναίκες μεγαλύτερους, σε ηλικία αλλά και εμπειρίες, Το αίσθημα του μικρού θεού, του αρχηγού, θα τον οδηγήσει, όντας παιδί ανεπτυγμένης ευφυίας σε δικά του κοινωνιολογικά πειράματα στην αποθήκη/δεξαμενή φυλακή που κρατάνε τους λαθρομετανάστες. Ο Γκιουντάι αφοπλιστικά, δίχως ίχνος συναισθηματισμού, μας ταυτίζει με τον ήρωα, που αποστασιοποιείται από τους «κρατούμενους» και εν τέλει γίνεται ο ‘επιστήμονας’ που παρατηρεί, διεγείρει, ελέγχει αλλά και χάνει τον έλεγχο, ωριμάζοντας, μέσα από τον πόνο των άλλων.
Το τελευταίο ταξίδι με τον πατέρα δυνάστη ή πατέρα φύλακα, αυτό θα το δείξει το μέλλον, θα γίνει η αιτία ανατροπής των πάντων. Η ζωή του Γκαζά, θα αλλάξει μέσα από ένα ατύχημα, που η λήξη του θα του αποκαλύψει τη διαφθορά του τουρκικού κράτους. Θα του δείξει ότι η θρησκεία κυριαρχεί και ότι κανείς δεν είναι αυτό που φαίνεται. Η πορεία του προς την προσωπική ελευθερία, που τόσο επιθυμούσε, θα αποδειχτεί, ένα προσωπικό ταξίδι στην άβυσσο της ανθρώπινης ψυχής. Οικοτροφεία, ψυχιατρικές κλινικές, απομόνωση και το παρελθόν που επανέρχεται με τη μορφή ενός αντικοινωνικού συνδρόμου. Τότε, ο πατέρας δυνάστης, θα δείξει το ανθρώπινο πρόσωπο έστω και μετά θάνατον. Ο Γκαζά θα δοκιμάσει τις αντοχές του, αλλά δεν θα λυτρωθεί ούτε μέσα από την ανθρώπινη βία, ούτε μέσω της απομόνωσης, ούτε από την εμπλοκή του στις πιο περίεργες συνήθειες, στην προσπάθειά του να επαναπροσδιορίσει τη θέση του στον κόσμο. Ευρηματικά θα βρει την απάντησή του στο Αφγανιστάν, στον τόπο που έζησε το πρώτο του θύμα, έχοντας διανύσει μεγάλη απόσταση από τον εννιάχρονο που «φρόντιζε» λαθρομετανάστες στο Κάνταλι.
Ανατροπές, ένας κεντρικός ήρωας που βασανίζεται να βγει στην επιφάνεια από τον τάφο της συναισθηματικής νέκρωσης την οποία έχει υποστεί από μικρός. Ένα βιβλίο που σε σφίγγει σαν θηλιά, στο λαιμό, η κάθε γραμμή που διαβάζεις, αγωνιώντας μαζί με τον Γκαζά, για τη λύτρωση που δεν έρχεται.
Comentarios