top of page
  • Εικόνα συγγραφέαStelios Basbayiannis

«Ἁντίος , Χέμινγουεϊ» Λεονάρδο Παδούρα (Καστανιώτης)

Έγινε ενημέρωση: 23 Οκτ 2023

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αποτίσεις φόρο τιμής σε έναν καλλιτέχνη που σε έχει επηρεάσει. Για τον Παδούρα, ένα μυθιστόρημα με κεντρικό ήρωα τον αγαπημένο του συγγραφέα, με σαφείς και έντονες αναφορές στη ζωή, το παρελθόν και τις συνήθειες του, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να δείξει τι σημαίνει για τον ίδιο και την Κούβα, ο Αμερικανός συγγραφέας.


Ακόμη μια φορά ο πρώην αστυνομικός Μάριο Κόντε έρχεται για να λύσει ένα έγκλημα, που είχε χαθεί στο χρόνο και ένας τυφώνας το έφερε στην επιφάνεια. Ο πρώην αστυνομικός και νυν βιβλιοπώλης, καλείται για μια ακόμη φορά να ανατρέξει στο παρελθόν, εκεί όπου η μνήμη του σαν νεαρού αγοριού, έχει τον Χέμινγουεϊ, μυθική μορφή, να του απευθύνει τον λόγο και ένα νεύμα που κρατά σαν μοναδικό αυτόγραφο, μιας μοναδικής προσωπικότητας και εποχής. Στο σήμερα η Κουβανέζικη αστυνομία εκμεταλλεύεται την πρώην ιδιότητα του ως αστυνομικού, για να εξιχνιάσει ένα φόνο, που αν γίνει γνωστός θα ξεθάψει ένα παρελθόν που θα σπιλώσει υπολήψεις, όχι κοινών θνητών αλλά ενός θρύλου, όπως ο Χέμινγουεϊ.


Ο Κόντε εξακολουθεί να διατηρεί στη μνήμη του εκείνο το απόγευμα στο ψαροχώρι Κοχίμαρ, το 1960, όταν, παιδάκι ακόμα, με τον παππού του να τον κρατάει από το χέρι, είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τον μυθικό Βορειοαμερικανό που ζούσε στην Κούβα: τον συγγραφέα Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Σαράντα χρόνια αργότερα, ένας τυφώνας ξεριζώνει ένα αιωνόβιο δέντρο στον κήπο του σπιτιού του Χέμινγουεϊ, στην Αβάνα, και φέρνει στην επιφάνεια ένα πτώμα. Και μάλιστα όχι ένα οποιοδήποτε πτώμα, αλλά ένα πτώμα που κουβαλάει μαζί του κάτι που σημαίνει αμέσως συναγερμό, μια άμεση σύνδεση με τις Αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες. Έχοντας μια σχέση αγάπης και μίσους με τον Χέμινγουεϊ, ο Κόντε αποδέχεται την πρόταση των πρώην συναδέλφων του να ασχοληθεί με την υπόθεση. Οι εκπλήξεις αρχίζουν να έρχονται η μία μετά την άλλη, και είναι πολλές. Θα μάθει άραγε ποτέ την αλήθεια; Θα μάθει τι πραγματικά συνέβη εκείνο το βράδυ του Οκτωβρίου του 1958; Θα μάθει τι σχέση είχε, ή δεν είχε, ο Χέμινγουεϊ με το μυστηριώδες και επικίνδυνο πτώμα; Θα καταφέρει τελικά ο Κόντε να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με τον διάσημο συγγραφέα και να ξεφύγει από όλα όσα τον στοιχειώνουν;


Το δέος απέναντι στον πότη, γυναικά, επαναστάτη συγγραφέα, θα αντικατασταθεί από μια σειρά μαρτυριών από αιωνόβιους πρώην υπαλλήλους του, στο σκάφος, στο κτήμα , Κουβανούς για τους οποίους ο Χέμινγουεϊ, ήταν κάτι περισσότερο από αφεντικό, ήταν μια πατρική μορφή. Ο Κόντε ακροβατώντας ανάμεσα σε ένα αχνό παρελθόν, τις δικές του θολές αναμνήσεις και ένα έγκλημα με ελάχιστα στοιχεία, αρχίζει να συλλέγει τις ψηφίδες ενός πάζλ. Ξεχωρίσουν ανάμεσα τους, ένα εσώρουχο μιας σταρ του προπολεμικού κινηματόγραφου, ένα αυτόματο Τόμσον και η αγάπη του Χέμινγουεϊ και του παππού του Κόντε για τις κοκορομαχίες. Σε μια αναζήτηση βουτηγμένη σε βιβλιοφιλικές αναφορές για τον συγγραφέα, ρούμι και καπνό, ο Κόντε, έρχεται κοντά στο συγγραφικό είδωλο του, μέσα από μια σειρά «ανακρίσεις» με τους εν ζωή συνεργάτες του αλλά και ανθρώπους απογόνους όσων πήραν μέρος σε ένα φόνο η μια άτυχη στιγμή, δεν θα το ξεκαθαρίσει κανείς, Η μεταπολεμική Κούβα, ο Ισπανικός εμφύλιος, η ζωή στο κτήμα του Χέμινγουεϊ και ο τρόπος που τον έβλεπαν οι ντόπιοι αλλά και οι συμπατριώτες του, ειδικά το FBI, γεμίζουν τις σελίδες ενός αστυνομικού μυθιστορήματος, που ταλανίζεται ανάμεσα στην ιστορική φαντασία και την αρχαιολογική εγκληματολογία.


Το παρελθόν ξετυλίγεται με αργό τρόπο. Έμμεσα μέσω ανθρώπων που συνεργάστηκαν με τον διάσημο συγγραφέα. Ο Κόντε ενώνει τα κομμάτια του πάζλ και καταλήγει σε ένα αληθοφανές σενάριο, κοιτώντας μέσα στο σπίτι του συγγραφέα, τα μέρη που έζησε, τα αντικείμενα που λάτρεψε αλλά και κάποια χαρακτηριστικά κομμάτια τα οποία του ανήκαν , που έλειψαν και σε συνδυασμό με την δική του μακρινή εικόνα του Χέμινγουεϊ, να έρχεται από το γιότ του, από τη θάλασσα δίνουν ένα αποτέλεσμα που ικανοποιεί.

Ο μύθος δεν θα μείνει δίχως φθορές, η φθορά δεν θα αγγίξει το μύθο. Όσοι τον γνώρισαν από κοντά, θα τον θυμούνται σαν έναν άνθρωπο πατέρα. Όσοι τον γνώρισαν από τα βιβλία του και τις δημοσιεύσεις για αυτόν, θα παραμείνουν αδιάφοροι, για το μυστικό που αποκάλυψε ο τυφώνας. Η παρακολούθηση των συμπαθούντων, όσων πολέμησαν στον Ισπανικό εμφύλιο και όσων δεν ενέδωσαν στην ισοπέδωση του Μακαρθικού κυνηγίου μαγισσών, θα παρελάσουν μαζί με την αντίδραση ανθρώπων σαν τον Χέμινγουεϊ, ανθρώπων, που κοίταξαν κατάματα το θάνατο και τον αγκάλισαν έστω και αδύναμοι σωματικά τις στερνές ώρες του. Ο Κόντε γράφει ένα βιβλίο φόρο τιμής στον μεγάλο συγγραφέα, τις ιδιορρυθμίες, τα πάθη, την ηθική του, δημιουργώντας ένα περίγραμμα ανάλογο της εποχής, τοποθετώντας τον σε μια σειρά γεγονότων και πράξεων που θα δώσουν έμμεσα απαντήσεις, για το πτώμα που ανακαλύφθηκε θαμμένο βαθιά, όπως και οι αναμνήσεις στο κτήμα του Χέμινγουεϊ.


Ιστορία και μύθος, αστυνομικό μυθιστόρημα και ιστορικό μπλέκουν σε ένα χορό πάθους, με τον Κόντε, μαστορικά να μας ταξιδεύει σε αναμνήσεις, γεγονότα και υποθέσεις που θα χτίσουν ένα καθηλωτικό αστυνομικό μυθιστόρημα, με κεντρικό πρόσωπο τις αναμνήσεις μιας μεγάλης μορφής της Αμερικανικής λογοτεχνίας αλλά και έναν άνθρωπο, που έδωσε με τη ζωή του, άλλο χαρακτήρα και αέρα στην Κούβα, που διατηρείτε ως σήμερα, ανέγγιχτος από πολιτικές αλλαγές, ελεύθερος και αψύς, όπως ο ίδιος ο Χέμινγουεϊ. Το μόνο βιβλίο του Παδούρα, που ο πραγματικός ήρωας δεν είναι ο Μάριο Κόντε, αλλά ο Χέμινγουεϊ.

5 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page