top of page
  • Εικόνα συγγραφέαStelios Basbayiannis

George Pelekanos - Hard revolution/ Φλεγόμενη πόλη (Οξύ)

Θα παρουσιάσω όλη τη δουλειά του μεγαλυτέρου εν ζωή συγγραφές αστυνομικών μυθιστορημάτων κ δεν θέλω χαζές συγκρίσεις κ άλλα τέτοια.Το Hard revolution, αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τετραλογίας, που εισαγάγει τον αναγνώστη στον κεντρικό ήρωα του Pelekanos, του αφροαμερικανού (sic) Derek Strange. Τα υπόλοιπα είναι τα «Δίλημμα δικαίου-Right as rain” (Οξύ). “Hell to pay” κ “Soul circus”.

Εδώ ξεκινάμε από την γνωριμία μαζί του, σαν παιδί μιας μικροαστικής μαύρης οικογένειας στην Washington DC. Ο μικρός μεγαλώνει σε μια φορτισμένη πολιτικά κ κοινωνικά περίοδο, με τους αγώνες για τα πολιτικά δικαιώματα στην κορύφωση τους. Με τον γνωστό του τρόπο ο Pelekanos,εμπλέκει τους greasers (rockabilly-rockers) τη soul-northern soul κ την αλλαγή της μαύρης μουσικής σκηνής με τις «κόντρες» Stax-Motown,την γενιά του Β Παγκοσμίου πολέμου, με την προσκόλληση της σε crooners τύπου Σινάτρα κ το μεταβαλλόμενο πολιτικά κ κοινωνικά περιβάλλον.
Συνθέτει μια ιστορία που όπως πάντα οι ήρωες-πρωταγωνιστές συναντώνται, με πιο χαλαρό τρόπο από άλλα βιβλία του. Στο συγκεκριμένο βιβλίο, είμαστε ακόμα στην μεσαία περίοδο του. Βετεράνοι του Βιετνάμ, που κλέβουν τράπεζες ,υπακούοντας σε κοινωνικά απροσάρμοστους μικροκακοποιούς, με ψυχιατρική συμπεριφορά. Μαύροι που εκμεταλλεύονται τις κοινωνικές αναταραχές κ τα γεγονότα που ακολούθησαν την δολοφονία του Μ.Λ.Κινγκ, για να πλουτίσουν. Το καυτό καλοκαίρι του 68,της εξέγερσης κ των λεηλασιών στη Washington σε συνδυασμό, με ένα μαύρο αστυνομικό που ακροβατεί μεταξύ φυλής κ αγάπης για το καθήκον, συνθέτουν ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, με ψυχολογικές προεκτάσεις.Ο θάνατος του α αδελφού του κεντρικού ήρωα Derek Strange κ η διασταύρωση των δρόμων , μ ένα φάντασμα από μια νεανική παραβατική πράξη, είναι το σημείο καμπής, όταν η «κάθαρση’ με την αρχαία Ελληνική έννοια ξεκινά. Ο καθένας σε αυτό το βιβλίο κουβαλά το δικό του ηθικό κ ψυχικό φορτίο, τις δικές του Ερινύες κ ας έχει αποφασίσει, να αλλάξει η να παραμείνει σε μια κοινωνία, που βράζει, αλλάζει κ γεννά τη νέα μορφή της, μέσα από τη φωτιά κ το αίμα των λεηλασιών. Η σκιαγράφηση των Ελλήνων μεταναστών, σαν μικρομεσαίων, δουλευταράδων κ ολίγων ρατσιστών, είναι συγκινητική, γιατί είναι ακριβής κ γίνεται από έναν Ελληνικής καταγωγής συγγραφέα.
Αυτό το βιβλίο είναι αναγκαίο, για να κατανοήσετε τα 2 επόμενα, που θα παρουσιαστούν σύντομα τα “Hell to pay” k “Soul circus”. Για άλλη μια φορά, η μουσική συναντά, το κοινωνικά τοποθετημένο αστυνομικό μυθιστόρημα που η ροή της υπόθεσης, αναμετριέται με το περιβάλλον κ δεν λειτουργεί αυτόνομα από αυτό, προς χάριν του εγκλήματος κ της αναζήτησης του ενόχου. Δυνατό, πολιτικοποιημένο, με χαρακτήρες της διπλανής πόρτας, αποτελεί ένα ακόμα πετράδι στο στέμμα του βασιλιά Pelekanos . Απλά στις μεταφράσεις, προσέξτε τον τίτλο, ειδικά στο «Aδιέξοδο» που αποτελεί αδόκιμο τίτλο, για το «Τhe turnaround”

7 Προβολές0 Σχόλια

Comments


bottom of page