Joe Abercrombie: Μισός Βασιλιάς (Μεταίχμιο)
top of page
  • Εικόνα συγγραφέαStelios Basbayiannis

Joe Abercrombie: Μισός Βασιλιάς (Μεταίχμιο)


Στο πρώτο μέρος της τριλογίας του με τίτλο «Τα χρονικά της τσακισμένης θάλασσας» ο Joe Abercrombie δημιουργεί ένα βιβλίο στην παράδοση των Ρ.Ε. Χάουαρντ, Μ.Μούρκοκ, με μια ουσιαστική διαφορά. Ο ήρωας δεν είναι γεμάτος μυς και πάθος για εκδίκηση, είναι γεμάτος ατέλειες , ένα εκ γενετής παραμορφωμένο άκρο, μια συνεχή, δια βίου, όπως λέμε στις μέρες του διαφωτισμού επιθυμία για μάθηση, δυνατό μυαλό, ίσως ο πιο γυμνασμένος μυς του και μια απέχθεια για την συμβατικότητα και τον κόσμο. Στην ηρωική/επική φαντασία, ο κεντρικός ήρωας εξυψώνεται μέσα από τις συνθήκες και το περιβάλλον, τους εξωγενείς παράγοντες.





Στον «Μισό βασιλιά» ,ο βασιλικός δευτερότοκος γόνος Γιάρβι, έχει μια προσχεδιασμένη μοίρα (από τον ίδιο) ως Θεραπευτής. Μακριά από την κλαγγή των όπλων, την άμμο της αρένας και τους βυζαντινισμούς της αυλής. Η δολοφονία του βασιλιά πατέρα του και του διαδόχου αδελφού του, αλλάζει άρδην τις προτεραιότητες του. Τα διλήμματα δεν ζητάνε αλλά δίνουν απαντήσεις. Η προσωπική ευτυχία και πορεία προς την αυτογνωσία και ολοκλήρωση, θα γίνει θυσία στο βωμό της κρατικής αναγκαιότητας για συνέχιση του Κράτους. Η μητέρα βασίλισσα, λογίστρια και κλειδοκράτορας της οικονομίας θα τον ενθαρρύνει ακόμη και όταν τον ψέγει. Μια ηρωίδα με στοιχεία αρχαίας Ελληνικής τραγωδίας, με τον γιο, που αγαπά αλλά χρειάζεται να ψέγει για να τον ωριμάσει σε δυσκολίες πέρα από τη φύση και την κράση του.





Ο νέος βασιλιάς που έχει το ηθικό αλλά οχι το σωματικό ανάστημα για την θέση, ορκίζεται εκδίκηση για τους νεκρούς και ξεκινά μια εκστρατεία αντιποίνων ενάντια στον πιθανολογούμενο φονιά των δικών του και ανταγωνιστή, πολεμοχαρή Γκρομ- γκιλ- Γκρομ.

Από εκεί και πέρα ξετυλίγεται μια ιστορία, προδοσίας, πάθους για την εξουσία, μίσους για τις ανθρώπινες αδυναμίες και αναπηρίες, με τον Γιάρβι πρωταγωνιστή.

Οι θεοί έχουν άλλη άποψη για τον πρώην θεραπευτή και τελικά γλυτώνει την δολοφονία από τον σφετεριστή θείο του και μια ζωή σκλαβιάς σε δουλεμπορικό τον περιμένει. Ο Abercrombie σε κρατά με κομμένη την ανάσα, να αγωνιάς για τον κεντρικό ήρωα, αντιήρωα για τα συνηθισμένα στάνταρντ της ηρωικής φαντασίας,. Έναν ήρωα, όμως, τόσο προσιτό στον ορθολογιστή άνθρωπο της επιστήμης του 21ου αιώνα. Η περιπέτεια της σκλαβιάς, έως την διεκδίκηση του θρόνου, είναι το πιο ενδιαφέρον και ουσιαστικό τμήμα του βιβλίου, που δεν θα αποκαλύψουμε, αφού περιέχει δεσμούς φιλίας, διαδικασίες ωρίμανσης, την προσωπική αναμέτρηση με το θάνατο, την ζωή, την δίψα για επιβίωση, τον έρωτα και την απώλεια. Ο Γιάρβι, παρέα με μια ομάδα ελάχιστα ηρωικών συντρόφων, που υποκινούνται πρώτα από ταπεινές σκέψεις για την επιβίωση τους και δευτερευόντως από την αγάπη στην ελευθερία, ελπίδα για ένα αύριο χωρίς αλυσίδες και υψηλούς σκοπούς, θα ξεκινήσει τον δικό του προσωπικό αγώνα, ενάντια σε πολέμαρχους, δουλεμπόρους και σφετεριστές. Οι πιθανότητες θα είναι εναντίον του, ως εκεί που το σπαθί, χρειάζεται εκτός από σταθερό χέρι και μυαλό στην χρήση του.



Η μαγεία της συγγραφικής πένας του Abercrombie βρίσκεται στην δύναμη της ανατροπής, που συμβαίνει σε ανύποπτους χρόνους, μέσα από τους βυζαντινισμούς για την ανάκτηση της εξουσίας, την εναλλαγή ρόλων των αδύναμων σε δυνατούς και τούμπαλιν και την τελική αναμέτρηση που θα αναδείξει νέους φίλους, εχθρούς, συμμάχους, θα υποδαυλίσει προαιώνιες έχθρες, θα αποκαλύψει χαμένους έρωτες και προαιώνια μίση και θα στέψει βασιλιά αυτόν που δικαιωματικά όρισε το σπαθί, σε μια κοινωνία που ζει από το σπαθί με το σπαθί. Οι αντιήρωες, επιβιώνουν, όχι όλοι πάντα, κερδίζουν, χάνουν και πληρώνουν τίμημα ενάντια στην κεντρική θέση τους στο μυθιστόρημα, έρμαια της ανθρώπινης σκληρότητας, των Θεών και των λαθών. Το παρελθόν συναντά το μέλλον και με αλλαγμένη την εμφάνιση του, διεκδικεί όσα δολοπλοκίες και προδοσίες στέρησαν στα πιο απρόσμενα άτομα, που αλλάζουν το ρου της ιστορίας.



Αν η λογοτεχνία του φανταστικού δεν περιορίζεται για εσάς σε ήρωες που φέρνουν σε θαμώνες γυμναστηρίων ,αλλά έχει μια πιο προσωπική άποψη, για την εποχή που η γνώση και η δύναμη συναγωνίζονταν και ενίοτε συνεργάζονταν, το ψυχογράφημα της ωρίμανσης ενός ανθρώπου παρία μιας ανδροκρατικής στρατοκρατικής κοινωνίας θα σας συναρπάσει. Ένα ταξίδι στην αυτογνωσία και τα προσωπικά όρια, ένα σχόλιο επάνω στην έννοια της δύναμης, του κράτους, των θεσμών, της υποταγής στο πεπρωμένο. Μια ιστορία με πλοκή, δράση, χαρακτήρες που σου μεταφέρουν την αίσθηση της ανάγκης και του καθήκοντος της αφοσίωσης ,στην οικογένεια αλλά και τον διακαή πόθο για επιβίωση και ελευθερία, μέσα από γεγονότα, ελάχιστα ηρωικά αλλά καθημερινής επιβίωσης. Με πένα κοφτή σαν βαρβαρικό σπαθί, γλώσσα λιτή αλλά χειμαρρώδη, ο Joe Abercrombie δημιουργεί μια μικρή προσωπική Οδύσσεια, που ο Οδυσσέας- Γιάρβι, θα συναντήσει μια Ιθάκη με την Πηνελόπη, να ανήκει σε άλλους και αυτόν να την απορρίπτει. Απολαυστικό με έκανε να ανυπομονώ ήδη για το δεύτερο μέρος της τριλογίας. Διαβάζεται απνευστί.

Ακούγεται με συνοδεία τα “Hail to England”, “Sign of the Hammer” των Manowar

14 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page