top of page
  • Εικόνα συγγραφέαStelios Basbayiannis

MAGNUM- 20 χρόνια  από την νύχτα που παραμυθά (μια ξεχασμένη συνάντευξη)Μία συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στο έντυπο Rock Hard και έγινε από εμένα και τον Γιώργο Κουκουλάκη, που με δικά μας εξοδα αποφασίσαμε να τιμήσουμε την επετειακή -τότε- συναυλία για τα 20 χρονια από την κυκλοφορία του κλασικου πλέον "On a storyteller's night" , Επικαιρη όσο ποτε με τον θανατο του Clarkin και την ανακοινωμένη δημόσια και επίσημα πλέον διαλυση των MAGNUM από τον ίδιο τον Catley - Απολαύστε ένα ταξιδι σε ενα οχι και τόσο μακρινό παρελθόν
Η ατυχία μας ήταν ότι ο Bob Catley θα έρχονταν στη συναυλία στο Αστόρια, λίγο πριν ξεκινήσει, ενώ ο Tony Clarkin ήταν στο μπάνιο . Η αναμονή  δυστυχώς σκοτώνει τις όποιες ελπίδες για μια σύντομη συνέντευξη. Ετσι ο μπασίστας του σχήματος Al Barrow αν και από τους νεότερους στους  MAGNUM ανέλαβε το έργο της ενημέρωσης μας, για όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες στο βασίλειο των MAGNUM


Πρώτα από όλα θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη, γιατί δεν μπορείτε να μιλήσετε με τους Bob καιTony, αλλά οι συνθήκες δεν τους το επιτρέπουν να είναι εδώ.


Δεν πειράζει, πες  μας πως προέκυψε αυτή η επετειακή συναυλία/επανέκδοση του “On a storytellers night”

Είναι 20 χρόνια από την κυκλοφορία του “On a storyteller’s night” ,ένα άλμπουμ που για πολλούς είνα η επιτομή του τί σημαίνει MAGNUM, μιας και περιέχει όλα όσα σημαίνουν οι MAGNUM.Αυτό μας λένε,  οι οπαδοί μας,όταν παίζουμε τα τραγούδια στη σκηνή .Τα ξέρουν , μέχρι τον  τελευταίο στίχο, δείχνει να είναι το αγαπημένο τους άλμπουμ.Ετσι εδώ θα έχουμε δύο τμήματα στη συναυλία μας, στο πρώτο τα πιο γνωστά τραγούδια μας και στο δεύτερο όλο το  “On a storyteller’s night”,που θα παιχτεί για πρώτη φορά ολόκληρο, αν και κάποια τραγούδια του αποτελούν μόνιμο μέρος των συναυλιών μας.


Πολλοί πιστεύουν  ότι το  “On a storyteller’s night” είναι το άλμπουμ ορόσημο, που ορίζει τη στροφή σας από το Progressive στο πιο εμπορικό ,Θα ήθελα να μου πεις αν συμφωνείς με αυτή την άποψη.

Ο Tony στο παρελθόν έχει γράψει , κάποια περίπλοκα πράγματα,αρκετά περίπλοκα θα έλεγα και μετά έκαναν την πιο εμπορική στροφή προς τον πολύ κόσμο, γίναν πιο «εμπορικοί» χωρίς όμως να ξεπουληθούν, παραμένοντας πιστοί στο πνέυμα των MAGNUM και οι οπαδοί ανταποκρίθηκαν,άρα υπάρει λόγος να θεωρούμε το άλμπουμ αυτό σημαντικό.Από την άλλη πλευρά αυτές οι συναυλίες ειναι κοντά στην περιοδεία του “Brand new morning” άρα δεν είναι ακριβώς η κατάλληλη χρονική στιγμή


Οχι ,είχαμε κάποιες μέρες στην Ευρώπη, που πήγαν όλες πολύ καλά και όλοι δήλωναν ευχαριστημένοι που θα μας ξαναέβλεπαν και επειδή τα χρήματα για τις συναυλίες σήμερα είναι αρκετά , με αυτές τις συναυλίες ,δίνουμε το καλύτερο δυνατό στον κόσμο μας, με τα δύο μέρη(κανονικό και επετειακό).και ας είναι κοντά στο  Brand new morning”.


Θα υπάρχει και ένα Dvd,από το σημερινό βράδι αν δεν απατώμαι?


Θα το κυκλοφορήσουμε προς το  τέλος του χρόνου, αν όλα πάνε καλά, ,κάπου προς τον Οκτώβριο,αφού τελειώσουμε με τα εξώφυλλα, την μίξη και τα διαδικαστικά.


Το αγαπημένο σου τραγούδι από το “On a storyteller’s night?


Είναι κάποια ,όχι μόνο ένα,και όχι ειδικά από το “On a storyteller’s night “,μου αρέσουν το ‘all we need is a lot of love”και το “soldier of the line” από το πρώτο τμήμα της συναυλίας έχουν αρκετά πράγματα για έναν μπασιστα για να προβάλλει το παίοξιμο του στον κόσμο,αν και το “On a storyteller’s night”  είναι όλο πολύ όμορφο, με πολλές αρμονίες από εμένα τον Bob και τον Tony που μας δίνουν την ευκαιρία να συνεργαστούμε .


Κάποιο τραγούδι που έχεις βαρεθεί να παίζεις?


Οταν οι MAGNUM επανασχηματίστηκαν, είχαν κουραστεί από κάποια τρασγιούδια, που έπαιζαν συνεχόμενα π.χ. το “kingdom of madness” και ήθελαν κάποια αλλαγή,αλλά μετά και με τα νέα μέλη,δοκίμασαν ξανά τα παλιά τραγουδια και όλα βρήκαν το ρυθμό τους.Τραγούδια ετών ξαναζωντάνεψαν και λίγο ,λίγο αρχίσαμε να παίζουμε όλο και πιο πολλά,μας ενθάρυννε ο τρόπος που τα αποδίδαμε ,πόσο ζωντανά ακούγονταν.


Πώς είναι η σνυεργασία σου με το νέο σας ντράμερ?


Οπως ξέρεις είχαμε τον Harry (THUNDER)  στο “Brand new morning”,φανταστικός ντράμερ και απίστευτη προσωπικότητα,αλλά δυστυχώς τα προγράμματα των δύο σχημάτων συγκρούστηκαν και δεν μπορούσε να  ακολουθήσει.Ο αντικαταστάτης του ο Jimmy  έχει ένα μουσικό παρελθόν με πιο ποπ σχήματα όπως οι TEARS FOR FEARS,GO WEST αλλά έχει ικανότητες. Είχε 6 ημέρες  να μάθει το σετ μας από το cd ,.Σε μερικές μέρες μπήκε στο νόημα και από την τρίτη ημέρα άρχισε να ενσωματώνει στα τραγούδια τα δικά του στοιχεία.Εχει μια φλόγα,ό Harry είναι μοναδικός,αλλά  ο κάθε ένας φέρνει κάτι δικό του στο συγκρότημα.


Δεν φοβήθηκε τη σύγκριση με τον  Harry?


Ναι κύρια λόγω της προσωπικότητας του ,αλλά καθήσμε μαζί και τα συζητήσαμε και κάθε συναυλία είναι  σαν 1000 πρόβες και βέβαια τον βοηθώ και εγώ πολύ επί σκηνής.


Τί θα ακολουθήσει μετα την περιοδεία, αφού ηδη κυκλοφορήσατε  το  επετειακό “On a storyteller’s night και πέρυσι το ‘Brand new morning”


Οπως σας είπα θα ακολουθήσει το dvd κα μετά θα οργανώσουμε κάποιες Ευρωπαικές ημερομηνίες  σε Γερμανία,Σουηδία(Sweden Rock),Νορβηγία,και μετά δύο μεγάλες Χριστουγεννιάτικες  εμφανίσεις, η μία στο Wolver Hampton, που παίξαμε χθες και μας ζητησαν να πάμε στην πιο μεγάλη αίθουσα χωρητικότητας 5000 ατόμων, την ερχόμενη φορά και η άλλη στο Λονδίνο, με όλα τα σχετικά τραγούδια. Τον Σεπτέμβριο,Οκτώβριο θα ξεκινήσουμε το νέο άλμπουμ.


Υπάρχει κάποιο υλικό έτοιμο?


Ο Tony  έχει κάποια πράγματα που δουλεύει στον υπολογιστή του,μόλις αυτά πάρουν μορφή, πάμε στο στούντιο και αρχίζουμε να δουλεύουμε ολοκληρωμένα σε αυτά.Ετσι στο τέλος αποφασίζουμε τί θα μείνει και τί θα φύγει.Βέβαια, όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι ο Tony γράφει τους στίχους και την μουσική ,αλλά ειιδικά στην μουσική και την τελική μορφή των τραγουδιών έχουμε όλοι λόγο.Ανάμεσα στος οπαδούς υπάρχει η άποψη ότι το “Breath of life” σε σχέση με το ‘Brand new morning” ήταν πολύ πιο αδύανμο ,ενώ με το νέο άλμπουμκυκλοφορείτε επιτέλους,αυτό που περιμέναμε από την επανασύνδεση.


Δεν ήταν η πίεση της κυκλοφορίας της επανασύνδεσης,μάλλον η χρήση της τεχνολογίας σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή,ήταν αυτή που δημιούργησε ένα άλμπουμ σχετικά «ψυχρό»,υποτονικό.Εχασε την αίσθηση που πετύχαμε στο  ‘Brand new morning”με την κιθάρα ,πιο έντονη. Παρ’ολα αυτά είχε κάποια καλά τραγούδια ,που απλώς δεν έδειξαν την ποιότητα τους.Τώρα όμως κάναμε ένα βήμα εμπρός.


Πώς αισθάνεσαι,που έχεις έρθει στους MAGNUM  ένα συγκρότημα ιστορικό και λειτουργείς και σαν μια ένεση νεότητας σε αυτούς τους καταξιωμένους,μεν,μεγάλους(σε ηλικία) δε μουσικούς?


Αισθάνομαι σαν να έχω την καλύτερη δουλειά στον κόσμο, σηκώνομαι από το κρεβάτι,πηγαίνω στο στούντιο με τον Tony,παιζουμε μουσική,συζητάμε νέες ιδέςς, βλέπουμε τηλεόραση,δεν ήξερα,πώς θα είναι για εμένα να είμαι ο «καινούργιος στο συγκρότημα»,αλλά ευτυχώς τώρα αυτός ο ρόλος έπεσε στον Jimmy.Πάντως δεν σκεπτόμαστε σε ατομικό επίπεδο, λειτουργούμε σαν μονάδα, σαν συγκρότημα..Τους σεβομαι πάρα πολύ για τον όγκο της δουλειάς τους και τον σεβασμό που αποκόμισαν,αλλά και για αυτούς η γνώμη των οπαδών και η εικόνα τους προς αυτούς μετράει πάρα πολύ. Με αποδέχτηκαν τόσο εύκολα και έχουν τόσο ρταλέντο.Ο Bob έχει μια καταπληκτική φωνή και με βοήθησε πολύ στο να μάθω να χειρίζομαι την δική μου, ειδικά στα δεύτερα φωνητικά, και ο Mark(Stanway,keyboards) είνα φανταστικός.Μήπως γνωρίζεις αν ο Bob  θα κυκλοφορήσει άλλη προσωπική δουλειά?

Είναι έτοιμη ,έχω παίξει σε αυτήν.


Θα συμμετέχει και ο Gary Hughes(TEN) ?


Οχι. Είμαι εγώ και ο Vince Reagan από το σχήμα που τον συνόδευε στις ζωντανές εμφανίσεις του ,και είναι και στους PULSE, μένει μόνο η μίξη του άλμπουμ.


Ξέρεις από που θα κυκλοφορήσεις, σε ποιά εταιρία?


Οχι, είναι έτοιμο και περιμένει,όλα τα άλλα είναι στο σκοτάδι


Νόμιζα ότι θα κυκλοφορήυσει από την Frontiers, αλλά υπάρχει το πρόβλημα με τους TEN, G.Hughes, B.Catley και είναι κρίμα και για την εταιρία και για τους μουσικούς (η Frontiers, επειδή δεν κυκλοφόρησε το τελευταίο TEN, έθεσε παγκοσμίως υπό διωγμό τον επαναστάτη  Gary Hughes. O Catley έχει τραγουδήσει κάποια δεύτερα φωνητικά στο άμπουμ και περιοδεύσει και συνεργαστεί με τους TEN, οπότε μάλλον έχει μπει στην κατηγορία των συνεργατών, ή αλλιώς δεν ανήκει πλέον στην «μικρή Ιταλική οικογένεια» που λέγεται  Frontiers)


 Δεν ξέρω να σου πω (γελά με αμηχανία), είναι όλα θέμα πολτικκής και δεν θα ήθελα να επεκταθώ. Είναι όλα σκοτεινά και κανείς δεν ξέρει τί συμβαίνει, απλά ίσως κάποια στιγμή κυκλοφορήσει,έτσι από το πουθενά,πάντως είναι πολύ καλό.


Γνωρίζεις ότι στηνΕλλάδα είστε συνώνυμοι ενός πολύ δημοφιλούς παγωτού?


Το έχουμε και εδώ, κρίμα που δεν μας  υποστηρίζουν , να κάνουμε μια περιοδεία με ένα λεωφορείο γεμάτο παγωτά.


Κάτι τελευταίο για τους φίλους σας στην Ελλάδα(ονόματα και διευθύνσεις σε επόμενο τεύχος,αφού είστε δεν είστε 100) Πιθανώς δεν θα σας δουμε ποτέ επί σκηνής


Αν κάποιος εκεί μας υποστηρίζει, το dvd θα σας δώσει  μια καλή ιδέα μαζί με τα άλμπουμ του τί είμαστε επί σκηνής. Δεν μπορούμε να περιοδεύσουμε παντού,όπως έχει γίνει η οικονομική κατάσταση, ίσως κάποια μέρα καταφέρουμε κάτι για όλους εσάς που δεν μας έχετε δει, να τα πούμε και να βρεθούμε μαζί.


Y.Γ

Οι MAGNUM τελικά έπαιαξαν στην Ελλάδα σχεδόν 15 χρόνια μετά σε μια συναυλία που χαρακτηρίστηκε από δύο πράγματα. Την εμφάνιση ενός σχήματος νέου στην καρδιά, με τρομερά τραγουύδια αλλά και τον Catley να αδυνατεί να αποδώσει επαρκώς αρκετά από τα τραγούδια τους. Ας τους θυμόμαστε για αυτό που ήταν , ένα μεγάλο σχήμα που δεν γνώρισε ποτέ την αναγνώριση που του άξιζε.9 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Kris Barras-"Halo effect"

Bình luận


bottom of page