«Μπίλι Σάμερς» - Stephen King (Κλειδάριθμος)
top of page
  • Εικόνα συγγραφέαStelios Basbayiannis

«Μπίλι Σάμερς» - Stephen King (Κλειδάριθμος)

Έγινε ενημέρωση: 22 Σεπ 2022






Ο Στέφεν Κινγκ επιστρέφει με νέο βιβλίο. Μια ιστορία ενηλικίωσης, αυτογνωσίας και αν θέλαμε να την κατατάξουμε, ένα αστυνομικό θρίλερ. Ο Μπίλι Σάμερς είναι πληρωμένος δολοφόνος. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους ελεύθερους σκοπευτές στον κόσμο. Ένας παρασημοφορημένος βετεράνος του Ιράκ, ο οποίος αναλαμβάνει αποστολές μόνο εάν ο στόχος είναι κάποιος αληθινά κακός. Μια ιδιομορφία που τον χαρακτηρίζει ανάμεσα σε «συναδέλφους» αλλά και στην «αγορά». Και τώρα ο Μπίλι θέλει να αποσυρθεί. Του προσφέρουν, όμως, μια τελευταία δουλειά –και η προσφορά είναι αρκετά μεγάλη για να την αρνηθεί. Ο Μπίλι εγκαθίσταται σε μια μικρή πόλη, το Ρεντ Μπλαφ, σ’ ένα γραφείο με θέα τα σκαλιά του δικαστηρίου, απ’ όπου θα πυροβολήσει τον στόχο του. Υποτίθεται πως είναι επίδοξος συγγραφέας. Έτσι αρχίζει να γράφει. Πρώτα για την παιδική του ηλικία, έπειτα για τις μέρες του στο στρατό, για τη Φαλούτζα. Διστακτικός στην αρχή, παραδίνεται στην λύτρωση της συγγραφής. Ο Κινγκ με τη βοήθεια του νεόκοπου, διστακτικού συγγραφέα, ελεύθερου σκοπευτή, δολοφόνου, δίνει δύο κόσμους, δύο ιστορίες. Την εν τη γενέσει της ιστορία της δολοφονίας, ενός άλλου πληρωμένου εκτελεστή και τις ρίζες του Σαμερς, που ,τί ,πως και πότε ξεκίνησε να λειτουργεί ως ελεύθερος σκοπευτής, εκτελεστής. Ο Σάμερς και μεσα από αυτόν ο Κινγκ, αλλά και ο αναγνώστης σύντομα ανακαλύπτει μέσα του μια ολοένα μεγαλύτερη λαχτάρα για την ασυνήθιστη δύναμη που του χαρίζει η αφήγηση μιας ιστορίας.



Όμως πλησιάζει η μέρα της δολοφονίας κι ο Μπίλι είναι όλο και πιο βέβαιος ότι κάτι πάει στραβά σε αυτή τη δουλειά. Απλώς δεν ξέρει ακόμα πόσο στραβά, ούτε ξέρει για τη γυναίκα που θα τον βοηθήσει στην προσπάθειά του να διορθώσει τα πράγματα. Μια κοπέλα που είναι προϊόν και αυτή της σύγχρονης κοινωνίας, δίχως επαφή με την οικογένεια της, μόνη και συντετριμμένη από μια παρέα λευκών ,κακοποιητών που ζουν με τις μοδάτες επιλογές τους, μηδενίζοντάς το άλλο φύλο. Μια κοπέλα που απρόσμενα θα βρεί στο δρόμο του. Οι δύο τους θα συνδεθούν. Όχι ερωτικά, όπως ίσως κάποιος περίμενε. Θα συνδεθούν με τη σχέση ,των απόκληρων, των απόμακρων, των καταφρονημένων, αυτών που αναζητούν, την ηρεμία, την στοργή και την άδολη αγάπη.


Η εκτέλεση θα γίνει και από εκεί και πέρα το βιβλίο από την ιστορία του Μπίλι ,του «ψεύτικου» συγγραφέα σε μια μικρή μεσοαστική γειτονιά, μια κωμόπολης, που αναμένει την ημέρα της εκτέλεσης, θα εξελιχθεί σε ένα μοντέρνο αστυνομικό θρίλερ. Ανατροπές, κυνηγητό, εκδίκηση, αντεκδίκηση, Μαφία, μεσολαβητές και διαπλοκή, διεφθαρμένοι μεγιστάνες των ΜΜΕ και της οικονομίας, όλα μπαίνουν στο στόχαστρο και την παλέτα του Κινγκ. Το καλό και το κακό δεν έχουν χρώμα. Ο εκτελεστής Σάμερς, αναρωτιέται αν ο ηθικός του κανόνας, να σκοτώνει μόνο «κακούς» ανθρώπους, ισχύει και σε ποιόν βαθμό του δίνει την ‘άφεση αμαρτιών και την ηρεμία να κοιμάται τα βράδια , διαβάζοντας τα βιβλία που τον μεταφέρουν στον 19ο αιώνα. Ο «αφελής» Μπίλυ Σάμερς, έρχεται να αντικατασταθεί από τον οξυδερκή Σάμερς, που θα λειτουργήσει ως κάθαρση και ερινύα, για όσους δεν τηρούν τους νόμους της πιάτσας. Η νεόκοπη σύντροφος του, θα τον ακολουθήσει στο ταξίδι των μεταμφιέσεων και της εκδίκησης, αναζητώντας την απομάκρυνση από το γκρίζο, παρελθόν της. Η ένταση θα κορυφωθεί και το τέλος, διττό και ρεαλιστικό, θα αναδείξει τον Σάμερς σε ένα από τα πιο καλοστημένα βιβλία του Κινγκ.




Δίχως φανφάρες και φτηνούς συναισθηματισμούς, σαν ένα γουέστερν του Σέρτζιο Λέόνε, θα σε συμπαρασύρει με τον κεντρικό ήρωα, ακόμη και αν δεν αγαπάς τα όπλα. Έναν άνθρωπο τακτικό, συγκεντρωμένο, που δεν είναι ο σούπερ ήρωας, αλλά ένας επαγγελματίας που γνωρίζει την σημασία της προετοιμασίας και αντιλαμβάνεται τα λάθη του και τις συνέπειες τους, ως λογικά επακόλουθα αμελειών, που θα μπορούσε αλλά δεν πρόλαβε να διορθώσει. Ο Μπίλυ Σάμερς είναι ένας ορθολογιστής της στυγνής βίας, με ελάχιστες ηθικές αναστολές, ένα παρελθόν που πέρασε μέσα από τη βία και τις ανάδοχες οικογένειες και μια καρδιά που έχει χώρο για αγάπη και στοργή, όταν αφεθεί. Η μητρική αγάπη, η ανδρική φιλία, η συντροφικότητα, βρίσκονται στα πιο απρόσμενα μέρη και καθορίζουν την τύχη των κεντρικών ηρώων. Το παρελθόν δικαιολογεί τα πάντα, αλλά το παρόν είναι αμείλικτο στην αδυναμία, το λάθος και τον δισταγμό. Ένα βιβλίο που χρησιμοποιεί το «δεδομένο» χθες σε αντίστιξη με το επερχόμενο αύριο του Covid, για να δώσει την αίσθηση του πόσο το «ασυνήθιστο» σήμερα μπορεί να ανατραπεί από έναν ιό, που αλλάζει τον τρόπο ζωής, σκέψης ,τα πάντα και κύρια τις προτεραιότητες μας. Ο Κινγκ, δεν ηρωοποιεί, δεν δαιμονοποιεί και έχοντας για ήρωα έναν «κακό» δημιουργεί μια σύγχρονη ιστορία που κραυγάζει για κινηματογραφική μεταφορά.



Εν μέρει αστυνομική ιστορία, εν μέρει πολεμική ιστορία- το χαμένο όνειρο της Αμερικνικης νεολαίας στην Μέση Ανατολή, εν μέρει ερωτική επιστολή στην Αμερική των μικρών πόλεων, της κοινότητας, το Stranger Things των 00ς, αυτό το εντυπωσιακό μυθιστόρημα παρουσιάζει ένα από τα πλέον αναπάντεχα και αταίριαστα ζευγάρια στη μυθοπλασία του Κινγκ, που μαζί βάζουν στόχο να εκδικηθούν για τα εγκλήματα ενός απίστευτα φαύλου ανθρώπου. Η ανηθικότητα, τιμωρείται από την βία, με τα ηθικά όρια να ξεθωριάζουν στο μαύρο της νύχτας. Οι αναφορές του Κινγκ, σε προηγούμενες δουλειές του, κάνουν το βιβλίο ακόμη πιο απολαυστικό για τυος φίλους του, εποχής "Λάμψης". To «Μπίλι Σάμερς» είναι ένα βιβλίο για την αγάπη, την τύχη, τη μοίρα και μια τελευταία προσπάθεια όχι για εξιλέωση αλλά για τήρηση των άγραφων ηθικών νόμων, της μπέσας. Επιστροφή στην επικαιρότητα ενός μεγάλου συγγραφέα, που φαίνεται ότι έχει ακόμα έμπνευση, να εκπλήξει ακόμα και μέσα από την νόρμα που διευρύνει και κάνει επίκαιρη στην εποχή του Covid 19.




13 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page