Μόναχο: Στα Πρόθυρα Πολέμου (NetFlix)
top of page
  • Εικόνα συγγραφέαStelios Basbayiannis

Μόναχο: Στα Πρόθυρα Πολέμου (NetFlix)

Έγινε ενημέρωση: 26 Ιαν 2022


Η συνθήκη του Μονάχου, επίτευγμα του βρετανού πρωθυπουργου Τσάμπερλεν, συζητήθηκε πολύ. Παρέδωσε την Σουδητία, ως τότε τμήμα της Τσεχίας στους Γερμανούς. Για κάποιους έδωσε στον Χίτλρ, την εντύπωση οτι η Ευρώπη φοβόνταν τον πόλεμο, για άλλους κέρδισε χρόνο για τους συμμάχους για να προετοιμαστούν. Το "Μόναχο-Στα πρόθυρα πολέμου" βασίστηκε στο μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Χάρις, "Μόναχο" και κλίνει προς την δεύτερη άποψη, οτι ο Τσάμπερλεν, έδωσε παράταση για προετοιμασία στους συμμάχους.

Η ταινία ξεκινά με την παρέα τριών τελειόφοιτων της Οξφόρδης, δύο Γερμανών(Παουλ Χαρτμαν-Λένα) και ενός Βρετανού (Χιου Λέγκατ). Οι Γερμανοί, ζευγάρι με τον άνδρα, να ελπίζει στην ανόρθωση της ταπεινωμένης από τους νικητές του ΑΠΠ Γερμανίας και την κοπέλα να δυσανασχετεί με τον άνοδο του Χίτλερ, επιστρέφουν στη χώρα τους. Εκεί θα δεχθούν την επίσκεψη του συμφοιτητή τους και θα του γνωρίσουν το Γερμανικό θαύμα και τον φανατισμό, ο άνδρας, τον φόβο για την επερχόμενη λαίλαπα η κοπέλα.

Μερικά χρονια μετά και ο Χάρτμαν είναι στο αντίθετο στρατόπεδο. Η προετοιμασία για την εισβολή στην Τσεχία έχει ξεκινήσει και ο ίδιος προσπαθεί να σταματήσει το απαπόφευκτο, μαζί με μια μικρή ομάδα πολιτικών και στρατιωτικών, υπηρετώντας στο Υπ.Εξ της Γερμανίας. Σε αντίστοιχη θέση ο πρώην φίλος του, γραμματέας του Τσάμπερλεν, διαισθάνεται την επερχόμενη σύγκρουση, μαζί με την διάλυση της οικογενειακής του ζωής, που αδυνατεί να συγκρατήσει μετέωρος ανάμεσα στο καθήκον για την πατρίδα, την οικογένεια και τον εσωστρεφή χαρακτήρα του.



Η συνάντηση του Μονάχου, θα γίνει η αφορμή οι δύο φίλοι, να έρθουν ξανά κοντά σε μια προσπάθεια του Χάρτμαν να ενημερώσει τον Τσάμπερλεν για τις πραγματικές προθέσεις του Χίτλερ, να σταματήσει την υπογραφή της συμφωνίας και να δημιουργήσει τις εσωτερικές συνθήκες, για την ανατροπή του. Ο Λέγκατ από την άλλη πλευρά, θα κληθεί να αποφασίσει, ποιός θέλει να είναι, πως θα βοηθήσει την χώρα του αλλά και να επιλέξει αν θα είναι ο απόμακρος και συνεσταλμένος θεατής ή θα πάρει θέση σε μια Ευρώπη που βλέπει την επιστροφή του φόβου του πολέμου.

Με έξοχο τρόπο, παρουσιάζονται τα διπλωματικά παρασκήνια, οι αγκυλώσεις των διπλωματών, το αστυνομικό κράτος της Ναζιστικής Γερμανίας και οι Ευρωπαίοι, που επιθυμουν περισσότερο και από τον εδαφικό ακρωτηριασμό της Τσεχίας, την αποφυγή του πολέμου. Η καθεαυτό ιστόρία, "κατασκοπευτική", πολιτική έχει τη δυναμική της και τις μικρές ατέλειες της. Το ουσιωδέστερο πρόβλημα ειναι οτι η έκβαση της διασκεψης είναι εξαρχής γνωστή. Παρόλα αυτά, οι ανατροπές στην πλοκή έχουν ενδιαφέρον, όπως και όσα αφήνονται να υπονοηθούν.


Σκηνοθετικά, είναι ένα παρά τη μεγάλη του διάρκεια (2,5 ώρες) ενδιαφέρον δημιούργημα, αρκετά σφιχτό, δίχως τη μεγάλη ανατροπή, που επικεντρώνεται στους δυό φίλους και τον Τσάμπερλεν. Η επιλογή του Τζέρεμι Άιρονς στο ρόλο του Βρετανού πρωθυπουργού, ενισχύει τη θετική άποψη για αυτόν τον αμφιλεγόμενο πολιτικό και καθιστά συμπαθείς τις αδυναμίες του. Αντίθετα ο Ulrich Matthes ως Χίτλερ, αποτελεί μια μάλλον αποτυχημένη επιλογή. Όσον αφορά τους δύο πρωταγωνιστές, ο Χάρτμαν, Jannis Niewöhner- σχετικά καλή επιλογή, μεταμελημένος, ωθείται στον δικό του δρόμο για εξιλέωση αν και στο τέλος εμφανίζει φανερές αδυναμίες, το σενάριο. Ο Λέγκατ, είναι μια επιτυχημένη επιλογή στο ρπόσωπο του George MacKay, ο Βρετανός , φλεγματικός, απόμακρος , διπλωματικός υπάλληλος, που αφυπνίζεται σε προσωπικό και πολιτικό επίπεδο, μέσα απο τις πραγματικές συνθήκες πίεσης.

Μία ταινία, που οι προσωπικές επιλογές, ειδικά του Χάρτμαν, δεν θα κρίνουν μόνο το μέλλον του ήρωα αλλά και της Ευρώπης.Ένας έξυπνος συνδυασμός πραγματικών γεγονότων, χαρακτήρων και μυθοπλασίας, σε μια στιγμή που η Ευρώπη έφτασε στα πρόθυρα του πολέμουκαι κατάφερε, έστω και για λίγο, να συγκρατηθεί. . Καλογυρισμένο, αν και θα μπορουσε να έχει λίγο μικρότερη διάρκεια.


7





24 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page