Τζων Κυριάκου - "Φυλακισμένος πράκτορας" (Πατάκης)
top of page
  • Εικόνα συγγραφέαStelios Basbayiannis

Τζων Κυριάκου - "Φυλακισμένος πράκτορας" (Πατάκης)

Έγινε ενημέρωση: 7 Απρ 2019

'Ένας πρώην πράκτορας της CIA μιλά για τις ηθικές "εκτροπές" της υπηρεσίας αλλά και το σωφρονιστικό σύστημα των Η.Π.Α. μέσα από τη δική του εμπειρία ως φυλακισμένος για καθαρά πολιτικούς λόγους. Αδυσώπητα ρεαλιστικό, καθηλώνει και τρομοκρατεί"





Τί σημαίνει το ίδιο το σύστημα που υπηρετείς πιστά, να σε απορρίπτει, γιατί τολμάς να διακατέχεσαι από τις αρχές και τις αξίες που έκαναν την χώρα σου, μεγάλη? Ο Τζων Κυριάκου στέλεχος της CIA. μίλησε δημόσια για το φαινόμενο του βασανισμού κρατουμένων στον "πόλεμο των Η.Π.Α κατά της τρομοκρατίας" μετά την 11/9. Διαφώνησε με το να εκπαιδευτεί σε παρόμοιες τεχνικές αν και ο ίδιος επέλεξε εκτός από στρατηγικός αναλυτής, να αναλάβει δράση στα εμπόλεμα πεδία. Η αγάπη του για την δημοκρατία και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τον στοχοποίησε, από την κυβέρνηση του πιο φαύλου Αμερικανού προέδρου, του "προοδευτικού", Ομπάμα. Κατηγορήθηκε για κατασκοπεία, αποκάλυψη διαβαθμισμένων πληροφοριών και καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριάντα μηνών, μετά από συμφωνία, αφού απειλήθηκαν ηθικά, οικονομικά ο ίδιος και η οικογένεια του και το αμερικάνικο κράτος τους υπέδειξε τον δρόμο. Μικρή ποινή ως παραδειγματισμός ή μερικές δεκαετίες, ακόμη και αν οι κατηγορίες εναντίον του ήταν έωλες.


Η φυλάκιση του έγινε, θεωρητικά, σε ένα κέντρο ανοικτής εργασίας. Στην πραγματικότητα σε αντίθεση με τη γνώμη του δικαστή και του κρατικού κατηγόρου, ο Κυριάκου φυλακίστηκε σε μια φυλακή χαμηλής ασφάλειας, παρέα με ναρκέμπορους, παιδόφιλους και οικονομικούς εγκληματίες. Ο ίδιος ήταν αποφασισμένος να μην «σπάσει» και το κατάφερε. Η διήγηση του, για το πως οι δεξιότητές που απέκτησε στην CIA, τον βοήθησαν είναι ίσως το λιγότερο ενδιαφέρον μέρος του βιβλίου. Η παρουσίαση της τραγικής κατάστασης του "σωφρονιστικού" συστήματος των Η.Π.Α, από την ποιότητα των δεσμοφυλάκων και άλλων υπαλλήλων του Σωφρονιστικού συστήματος, μέχρι την εξαθλίωση του υγειονομικού συστήματος περίθαλψης των φυλακών σε αφήνει άναυδο. Ειδικά το τελευταίο μπορεί να συγκριθεί μόνο με τα Ναζιστικά στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας. Λίγο πριν το θάνατο, σου δίνουν ιβουπροφαίνη, ως αντιφλεγμονώδες, αντιπυρετικό. Τα παραδείγματα του εμφραγματία κρατούμενου που περίμενε, αν έρθει κάποιος υπάλληλος στο ιατρείο, του κρατουμένου με καρκίνο τελικού σταδίου που έκανε τέσσερις μήνες για να μεταφερθεί σε νοσοκομείο, όπου και αφέθηκε χωρίς περίθαλψη απλώς να πεθάνει, αλλά και ενός κατάγματος του ίδιου του συγγραφέα σε κάνουν να αισθανθείς οίκτο για τους κρατουμένους ακόμα και τους παιδόφιλους. Από την άλλη ο ρατσισμός των φυλακών, με τους Αφροαμερικάνους και Ισπανόφωνους που μεταφέρουν την υπο κουλτούρα του δρόμου και τους «Άρειους» που εκπροσωπούν μαζί με την Ιταλική μαφία τους λευκούς, θυμίζει ταινία, που δεν θέλεις σίγουρα να ζήσεις αλλά και να δεις.


 



Γλαφυρός, παραστατικός και με τη βοήθεια των «γραμμάτων από το Λορέττο», που δημοσίευσε σε ιστοσελίδες στη διάρκεια της ποινής του, ο Κυριάκου, δείχνει ότι έχει κότσια. Καταγγέλλει καταστάσεις (πλήρης λογοκρισία και παρακολούθηση επικοινωνίας) και πρόσωπα οχι επώνυμα, γιατί αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα εξάμηνη απομόνωση, μέσα από την ίδια την φυλακή. Διατηρεί την αξιοπρέπεια του και αποδέχεται τους κανόνες, αλλά οχι και τον σαδισμό των αμόρφωτων φυλάκων, που επιθυμούν να ισοπεδώσουν τον κρατούμενο ως άνθρωπο. Φύλακες που είναι κατά προτίμηση αποτυχημένοι των σωμάτων ασφάλειας και του Στρατού και πήραν τη δουλειά λόγω συγγενείας, ακολουθώντας οικογενειακές παραδόσεις.


Το άλλο τμήμα του βιβλίου, παρακολουθεί την "διαμάχη" του Κυριάκου με την κυβέρνηση των Η.Π.Α και τη CIA. Πώς με ψευδείς κατηγορίες, τον τσάκισαν οικονομικά με δικαστικά έξοδα δυσθεώρητα. Του στέρησαν την εργασία αλλά και το δικαίωμα συνταξιοδότησης, ενώ υποχρέωσαν και τη σύζυγο του, στέλεχος της CIA σε παραίτηση. Όλο το σύστημα κινήθηκε εναντίον του, γιατί μίλησε δημόσια για κάτι γνωστό τα βασανιστήρια της CIA σε ξένους υπηκόους στα πλαίσια των αντιτρομοκρατικών πολέμων της. Εικονικοί πνιγμοί και εκτελέσεις, και πράγματα που έρχονται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές των Η.Π.Α και που ο Ομπάμα υποστήριξε ως την τελευταία μέρα της θητείας του. Σε αντίθεση με τον Κυριάκου, τον πρώτο που μίλησε και έγινε το εξιλαστήριο θύμα, υψηλόβαθμα στελέχη που έδωσαν πραγματικά διαβαθμισμένες πληροφορίες στον τύπο, όπως το όνομα του στρατιώτη που σκότωσε τον Μπιν Λάντεν, αλλά παρέμειναν "καλά" παιδιά για το σύστημα γλύτωσαν δίχως γρατζουνιά .Το «Φυλακισμένος πράκτορας» αποτελεί ένα παράδειγμα πως σε τσακίζει όταν θέλει το σύστημα, αν δεν ακολουθήσεις τις επιταγές του. Παραδείγματα φίλων του Κυριάκου που αντιμετώπισαν αντίστοιχη αντιμετώπιση περιγράφονται στο βιβλίο. Όπως και ανθρώπων που βάσει πολύ σκληρών νόμων περί εξαρτησιογόνων ουσιών και επειδή οι ίδιοι είχαν πίστη στο δικαστικό σύστημα και δεν δέχθηκαν εξωδικαστικούς συμβιβασμούς ποινών, βρέθηκαν με βαριές ποινές, για κατηγορίες που στην ουσία ήταν αν οχι αστήρικτες, τουλάχιστον μικρής βαρύτητας. Δυστυχώς όπως επισημαίνει σωστά ο Κυριάκου, ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών φορτώνει με εικοσαετείς καθείρξεις βαποράκια και αφήνει ελευθέρους εμπόρους εφόσον οι τελευταίοι "συνεργαστούν", καταδίδοντας δίκαιους και άδικους, αθώους και ενόχους.




Μια ιστορία επιβίωσης, που συγκινεί γιατί δεν έχουμε ήρωα έναν επαναστάτη, αλλά έναν ιδεαλιστή, που τόλμησε να δημοσιοποιήσει τα ουσιαστικά λάθη του συστήματος ακόμα και σε έναν ,κατά τα άλλα δίκαιο, αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Ο Κυριάκου και η οικογένεια του πλήρωσε βαρύ τίμημα, αλλά όχι το βαρύτερο όπως θα αντιληφθείτε αν διαβάσετε όλες τις ιστορίες του βιβλίου. Εκμεταλλεύθηκε το νόμο και το Σύνταγμα για να συνεχίσει να δημοσιοποιεί, να μάχεται και να φωνάζει για την ανάγκη ενός πραγματικά σωφρονιστικού συστήματος αλλά και μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης. Ένα βιβλίο που σε τρομοκρατεί αν σκεφτείς οτι όσα περιγράφει είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μιας φυλακής χαμηλής ασφάλειας. Σε τρομοκρατεί για το πόσο λίγο εκτιμούν την ανθρώπινη ζωή, δικαστές, υπάλληλοι των σωφρονιστικών ιδρυμάτων και πόσο εύκολα κάνεις έναν υπάλληλο της CIA με αξιακό σύστημα, αντιφρονούντα.

Μια περιήγηση στη ζωή των φυλακών χαμηλής ασφάλειας των Η.Π.Α αλλά και της CIA σε σχέση με τις πρακτικές της στις εμπόλεμες και μη ζώνες, απέναντι σε όσους της εναντιώνονται. Λιτό, ίσως λίγο κουραστικό στα σημεία που τα γράμματα από τη φυλακή επαναλαμβάνουν καταστάσεις αλλά ταυτόχρονα ένα ηλεκτροσόκ για όσα εσκεμμένα αποκρύπτονται για το "σωφρονιστικό" σύστημα των Η.Π.Α, στον πολίτη έξω από τα τείχη της φυλακής.


 

Διαβάζεται συνοδεία του Johnny Cash "Live at Folsom Prison"

19 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page