top of page
  • Εικόνα συγγραφέαStelios Basbayiannis

«Τρανζίστορ»- Λουτς Ζάιλερ (Πατάκης)




Είναι το ροκ ν ρολ, η κινητήριος δύναμη, που με την πτώση ενός καθεστώτος, στυγνού φασισμού και παρακολούθησης όπως αυτού της Λαοκρατικής Δημοκρατίας τη Γερμανίας, είναι ικανή να οδηγήσει δύο χαμηλών τόνων πολίτες στην μετανάστευση στη Δύση και ακόμη πιο μακριά? Είναι το όνειρο ενός εφηβικού έρωτα ικανό να οδηγήσει στην μεταμόρφωση ενός οικοδόμου σε ποιητή με το έργο του στις προθήκες των βιβλιοπωλείων.


Η αναγέννηση της ενωμένης Γερμανίας, μέσα από τις οδύνες του θανάτου της Ανατολικής Γερμανίας και της αποδοχής/υποδοχής από τον άκρατο καπιταλισμό της Δυτικής είναι το ιστορικό υπόβαθρο αυτής της ιστορίας. Με παρατηρητή και συγγραφέα ένα Γερμανό Τόμας Πίντσον, βυθιζόμαστε σε ένα χαοτικό όνειρο. Η αλλαγή της ζωής των Ανατολκο Γερμανών, είναι ουσιαστική και ονειρική. Χαμένοι σε ένα όνειρο, ελευθερία το άγνωστο, εκεί που τα όνειρα θα πραγματοποιηθούν με τρόπο διαφορετικό για τον καθένα. Το μεσήλικο ζευγάρι ίγκε κ Βάλτερ, με τα εκδρομικά ρούχα και το ακορντεόν του συζύγου στον ώμο, αφήνει τον οικοδόμο γιο, Κάρλ, εντολοδόχο φύλακα του σπιτιού και το μοναδικού αποκτήματος τους, το Ρωσικού οχήματος Σιγκούλι παρέα με την εργαλειοθήκη του πατέρα. Οι γονείς φεύγουν μετανάστες-πρόσφυγες, αλλάζοντας τη ροή τα ιστορίας. Ο γιός μένει πίσω αναποφάσιστος, ερμητικά κλεισμένος σε ένα παρελθόν, που συνοδεύουν εικόνες από βόλτα στο πάρκο στο παιδικό καρότσι του, συνοδεία μουσικής από ένα φορητό τρανζίστορ- τελευταίας για την εποχή τεχνολογίας, με τη μουσική να χάνεται στην αχλή του χρόνου.


Τα χρώματα σκοτεινά, χαοτικά στην αρχή, με το ταξίδι του οικοδόμου Κάρλ στο Ανατολικό Βερολίνο, πυρετώδες και ονειρικό. Τον οδηγεί στις πρώτες καταλήψεις κτιρίων, παρέα με περιθωριακούς, θιασώτες μιας χαμένης ή πρόσφατα αποκτημένης πρωτόγνωρης ελευθερίας, κοινοβίων, κοινοβιακών μπαρ, μιας μαγικής κατσίκας και ενός αρχηγού, σαμάνου, που ορίζει τον νέο κόσμο, την νέα ελευθερία. Ο καιρός περνά και ο οικοδόμος, γίνεται μπάρμαν στο πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο μπαρ, εραστής του εφηβικού του ερώτα και συγγραφέας-ποιητής που ανοίγει σιγά σιγά τον κόσμο στο κοινό. Το αύριο είναι μια ονειρική αναπαράσταση των ονείρων του σήμερα, μια παλιά φωτογραφία του χθες με την άκρατη ελευθερία. Ο κόσμος αλλάζει, οι εργάτριες του δρόμου έρχονται στο μπαρ, που αποκτά μενού κι βάρδιες, με το γάλα της κατσίκας να είναι το μυστικό ποτό για τους μυημένους στην ελευθερία του υπόγειου κόσμου, γνώστες.. Οι δυτικοί εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες των απαλλοτριωμένων σπιτιών. Συμφωνίες και αλλαγές σε ένα κόσμο που η επανάσταση, ασφυκτιά, εξαϋλώνεται, εκπορνεύεται, ενηλικιώνεται και τα μπαρ γίνονται αξιοθέατα μιας εποχής που λιώνει όπως το χιόνι στον ήλιο της καπιταλιστικής δύσης που απορροφά ή εξαφανίζει την κάθε αντίσταση. Την εξαϋλώνει όπως τον σαμάνο που απομένει ένας σιβυλλικός μάντης, μέχρι να γίνει ανάμνηση, τραυματισμένος σε μια μάχη μεταξύ των κοινοβιακών και της αστυνομίας, παράπλευρή απώλεια, μιας σύγκρουσης, ενός οργανισμού που αλλάζει και μαζί του παρασέρνει ανθρώπους, ιδιοσυγκρασίες, ήρες και δειλούς. Ο Κάρλ, περνά δια πυρός και σιδηρού, συναισθηματικά, αγγίζει την αυτοκτονία και τον φόνο,. Δίνεται παράφορα σε μια σχέση που δεν ανοίγεται , ούτε του ανοίγεται. Χάνεται σε πυρετούς δίχως έλεος, κατεβαίνει στην σκωληκότρυπα των αναμνήσεων, των τύψεων για όσα οι φίλοι του του ζήτησαν και αυτός αθέτησε και επιβιώνει.


Οι γονείς του,έχουν όραμα, ελπίδα και οδηγό. Το πιο απίθανο πράγμα, για μια ήσυχή τυπική Ανατολικογερμανική οικογένεια, το ροκ ν ρολ. Υπομένουν το μίσος και την περιφρόνηση στην Δυτική Γερμανία. Δουλεύουν παντού, γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης ,αλλά η τέχνη και οι ικανότητές του πατέρα στους υπολογιστές, τους εξασφαλίζουν μια πολυπόθητη βίζα για τις Η.Π.Α. Εκεί θα γίνει η επανένωση της οικογένειας. Του οικοδόμου γιου, που θα έχει πλέον δημοσιεύσει τα ποιήματα του, μέλος μιας νέας ιντελιγκέντσιας, που ξεπηδά από τα κοινόβια των καταλήψεων και τον ταξικό αγώνα που θα απορροφήσει η Δύση και οι εκδοτικοί οίκοι., δίχως έλεος, κάνοντας τις άλλοτε ελευθεριάζουσες καταλήψεις, αξιοθέατο για τους τουρίστες. Άφησε μόνο τα ποιήματα γεμάτα ερωτήματα και πάθος. ΟΙ γονείς ίγκε και Βάλτερ, θα επανακάμψουν με τον γιό, θα του ξεδιαλύνουν τις αναμνήσεις που τον κρατάνε δεμένο σε ένα παρελθόν, ήλιο και δυνάστη μαζί. Εκεί κάπου το τρανζίστορ, που θα παίζει ροκ ν ρολ, το σύμβολο της νεανικής τους ανεξαρτησίας και θάρρους να σπάσουν τα δεσμά του Ανατολικού κατεστημένου, θα ακουστεί και θα ξεκαθάρισε τα πάντα.


Το «Τρανζίστορ» είναι ένα βιβλίο, πυρετώδες, χαοτικό, ονειρικό, ψυχεδελικό, γεμάτο συναισθήματα, όνειρα, απογοητεύσεις και εντάσεις. Διαβάζεται σε μια αχλή, ερωτικών οσμών, αλκοόλ και παραισθησιογόνων κάθε φύσης, πριν ο αέρας του στυγνού Δυτικού ορθολογισμού, γκρεμίσει την ονειρική ουτοπία της αυτοσυντηρούμενης κοινοβιακής κομούνας. Έρχεται όμως το τέλος, μουσικό, αισιόδοξο, εκτυφλωτικό σαν τον ήλο της Καλιφόρνια, να δώσει μια νέα διάσταση στα όνειρα, που δεν κάνουν διάκριση στις ηλικίες, να δείξει ποιος μένει παντοτινά νέος και ποιος έχει γεράσει πρόωρα. Απολαύστε το σαν ένα ταξίδι σε μια χώρα μέσα από ένα καλειδοσκοπικό πρίσμα, δίχως φραγές, μόνο με χρώματα. Η πιο ψυχεδελική και πιστή αναπαράσταση των κρίσιμων πρώτων χρόνων της ένωσης των δύο Γερμανιών, μέσα από μια ροκ ν ρολ, μποέμ όσο και συνηθισμένη οικογένεια. Μια αναγνωστική εμπειρία, με ένα συγγραφέα, που η γλώσσα του είναι πυρετική, βατή και συνάμα απρόσιτη, σαν τον κεντρικό του ήρωα, στο σταυροδρόμι της ιστορίας και της προσωπικής ωρίμανσης, βαδίζοντας στο χείλος του χάους , με το τρανζίστορ, να μαστιγώνει τις αναμνήσεις του, δίχως ο ήχος να βρίσκει τη δύναμη να ακουστεί στην επιφά

4 Προβολές0 Σχόλια

© 2023 by The Book Lover. Proudly created with Wix.com

bottom of page