top of page
  • Εικόνα συγγραφέαStelios Basbayiannis

Βιβλία- Προτάσεις για τα Χριστούγεννα 2023 (και λίγη μουσική)



Αν ο λογαριασμός της ΔΕΗ, ασχέτως χρώματος μαζί με τα έξοδα για το γιορτινό τραπέζι και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για την φοροδιαφυγή σας έχει αφήσει κάποια χρήματα, τί καλύτερο από ένα βιβλίο για δώρο. Ο Στέφανος θα κάνει στον Tyler, O Κυριάκος στην Μαρέβα, ο Ανδρουλάκης στον εαυτό του, Ο Κουτσούμπας στο Κόμμα, ο Βελόπουλος στον Ιησού. Εσείς? Ακολουθούν μερικές προτάσεις , δίχως αξιολογική σειρά και με κομμάτια παρουσιάσεων από την ιστοσελίδα μας, σε όσα έχουμε ήδη διαβάσει. Τα υπόλοιπα εν καιρώ. Τα βιβλία δεν είναι προϊόν προώθησης, αλλά προσωπικές επιλογές.


«Χαμένη Εδέμ»- Βαγγέλης Γεωργάκης (Oasis)


Καινούργια δουλειά από τον πολυγραφότατο Βαγγέλη Γεωργάκη με θέμα την Δυστοπία που ζούμε ή θα ζήσουμε και την είσοδο της τεχνητής Νοημοσύνης στις ζωές μας. Μια σειρά από ιστορίες στο γνωστό ανθρωποκεντρικό και «σκοτεινό» ύφος του. Ας αφήσουμε λοιπόν το συγγραφέα να μιλήσει για τη «Χαμένη Εδέμ» μέχρι να ολοκληρώσουμε την ανάγνωση της , παρατίθεται απόσπασμα του από συνέντευξη που έδωσε στον Λεωνίδα Καλούση και δημοσιεύθηκε στο Sporadesnews.gr

«Το βαθύτερο θέμα του βιβλίου μου είναι η ρηχότητα των ανθρώπινων σχέσεων, που επιδεινώνεται με την, άπληστη συνήθως, χρήση της τεχνολογίας. Για να βεβαιωθώ σ’ αυτό, ωστόσο, θα με βοηθήσουν και εμένα τον ίδιο οι αναγνώστες που θα διαβάσουν το βιβλίο, καθώς «όταν ο αναγνώστης δημιουργεί ο συγγραφέας σωπαίνει». Πιστεύω στη συν-δημιουργία συγγραφέα και αναγνώστη. Είμαι ένας εξερευνητής του λόγου και του εαυτού μου, που μπορεί να είναι ο εαυτός όλων μας. Είναι αλήθεια ότι μέχρι στιγμής, γράφοντας και διαβάζοντας τη Χαμένη Εδέμ, έχω νιώσει να κατεβαίνω το βαθύ πηγάδι της λογοτεχνίας, όπου δεν ξέρω τι με περιμένει στο τέλος του.»


«Καθάρματα»-Patrick Radden Keefe (Μεταίχμιο)


Όσοι απολαύσατε την προηγούμενη καταπληκτική δουλειά του Keefe «Μην πεις λέξη» με θέμα τις δολοφονίες αθώων στην Β.Ιρλανδία από τον IRA στα πλαίσια της προστασίας του από αποστάτες και προδότες, θα εκτιμήσετε και τη νέα δουλειά του Αμερικανού δημοσιογράφου. Αυτή τη φορά στο επίκεντρο των ερευνών του είναι μια σειρά αμφιλεγόμενες προσωπικότητες που καλύπτουν πολλές μορφές , αντίστασης, εγκληματικότητας ή απλώς έχουν επηρεάσει με το δικό τους τρόπο τη δημόσια ζωή συνήθως των Η.Π.Α και τη διεθνή σκηνή.


Με οξυδερκείς παρατηρήσεις, αποκαλυπτικές συνεντεύξεις και έπειτα από ενδελεχή έρευνα, ο Patrick Radden Keefe παρουσιάζει δώδεκα ιστορίες εγκλήματος και τιμωρίας.

Ο βραβευμένος δημοσιογράφος εξετάζει, ανάμεσα σε άλλα, αν ο πληροφοριοδότης που τόλμησε να αποκαλύψει το ξέπλυμα χρήματος σε μια ελβετική τράπεζα ήταν ήρωας ή παραμυθάς, μιλάει για τον πολυετή αγώνα σύλληψης ενός διεθνούς εμπόρου όπλων, σκιαγραφεί το παρελθόν μιας μαζικής δολοφόνου αλλά και το προφίλ μιας παθιασμένης δικηγόρου που υπερασπίζεται τις ζωές διαβόητων δολοφόνων, αποκαλύπτει πώς ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της Αφρικής πέρασε στον έλεγχο ενός πάμπλουτου Ισραηλινού, σε ένα βιβλίο που θα κρατήσει το ενδιαφέρον σας αμείωτο μέχρι την τελευταία σελίδα αναλόγως με το πόσο το θέμα σας είναι οικείο κ ενδιαφέρον αν και ως σωστός δημοσιογράφος, ο Keefe κάνει πάντα μια επαρκή εισαγωγή για να επιτρέψει ακόμη και στον δίχως γνώσεις του ζητήματος αναγνώστη, να εντρυφήσει στην ιστορία-έρευνα του..



“Όσα Σκέφτεται Ο Βιβλιοπώλης Σου Για Σένα “ - Shaun Bythell (Key books)


Η συνέχεια του “Το ημερολόγιο ενός βιβλιοπώλη» ενός πολύ επιτυχημένου και αποκαλυπτικού βιβλίου για τη λειτουργία μιας μικρής επιχείρησης και ειδικότερα ενός παλαιοβιβλιοπωλείου που έγραψε ο Shaun Bythell.Ο βιβλιοπώλης μας είναι ο άνθρωπος που, με τη θέλησή μας ή όχι, γνωρίζει σε βάθος τις ανησυχίες, τα όνειρα, ακόμα και την αισθητική μας, με βάση τους τίτλους που πηγαίνουμε στον πάγκο του. Πρόκειται για μια ξεχωριστή περίπτωση ειδικού, που σε πολλές περιπτώσεις μάς ξέρει καλύτερα ακόμα και από τους πιο κοντινούς μας. Ο Shaun Bythell, ιδιοκτήτης παλαιοβιβλιοπωλείου σε μια κωμόπολη της Σκωτίας, είναι μια τέτοια περίπτωση ανθρώπου. Πίσω από το ταμείο παρατηρεί τους πελάτες του, και είναι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους, αλλά και τόσο όμοιοι σε πολλά, που καταλήγει να τους κατατάξει σε κατηγορίες. To «Όσα σκέφτεται ο βιβλιοπώλης σου για σένα» αποτελεί μια λεπτομερή αλλά ταυτόχρονα ξεκαρδιστική καταγραφή των ανθρώπων που συχνάζουν σε βιβλιοπωλεία – από τους φανατικούς βιβλιόφιλους μέχρι τους περαστικούς ποδηλάτες που αναζητούν καταφύγιο από τη βροχή. Ανάμεσα στις περιγραφές βιβλίων, αναγνωστών και συγγραφέων, είναι σίγουρο ότι ο βιβλιόφιλος θα αναγνωρίσει οικείες φιγούρες –και γιατί όχι;– και τον ίδιο τον εαυτό του.




“3 days in June”- James O’ Connell (Monoray)


Ο O Connell περιγράφει ακριβώς μέσα από μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, συμμετεχόντων τη δράση κάθε μονάδας, τον φόβο, αλλά και την αυταπάρνηση. Νέα παιδιά που πεθαίνουν για το τίποτα, σε μια κακοσχεδιασμένη επιχείρηση, περήφανοι για τους κόκκινους μπερέδες που επιδεικνύουν στο Πορτ Στανλευ, στο οποίο δεν θα μπουν αν και φτάνουν πρώτοι. Για λόγους τηλεοπτικούς, πρέπει να πάνε πρώτες πιο ευπαρουσίαστες μονάδες. Ένα τριήμερο του Ιουνη, που θυμούνται όσοι μόνο συμμετείχαν, γεμάτο μυρωδιά από καμένη σάρκα, αίμα και φόβο, ηρωισμό αλλά και αίσθηση του αβοήθητου μπροστά στους ατελείωτους βομβαρδισμούς των Αργεντινών. Ένα βιβλίο φόρος τιμής στον απλό πεζικάριο, τη συντροφικότητα και τη χαμένη νιότη στο πεδίο της μάχης. Μια ιστορία που η Μ. Βρετανία ξέχασε ηθελημένα μαζί με τους πρωταγωνιστές, όταν επέστρεψαν και η μόνη σοβαρή αναφορά που θυμάμαι είναι στο κινηματογραφικό «Παιχνίδι των λυγμών»¨ του Νιλ Τζόρνταν. Ίσως γιατί όπως και στο Βιετνάμ και την Κύπρο, αυτοί που κάνουν τη «βρωμοδουλειά» πρέπει να μείνουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, μαζί με το παιδικό αρκουδάκι του 17 χρονου, μιας ιστορίας που δεν θα ενηλικιωθεί ποτέ. Ένα αντιπολεμικό βιβλίο, που αποδεικνύει περίτρανα τι σημαίνει να συνειδητοποιείς τη θνητότητα σου και να ελπίζεις στο καλύτερο, δίχως να εγκαταλείπεις τη θέση σου, αλλά ταυτόχρονα αναιρώντας κάθε ιδέα περί ηρωισμού και ανωτερότητας των ειδικών δυνάμεων που ανήκεις, καθηλωμένος στην λακούβα από το μπαράζ που εχθρικού πυροβολικού. Εκεί που ο άνθρωπος δοκιμάζεται , πρώτα ως άνθρωπος και μετά ως στρατιώτης .

Ένα πυκνογραμμένο, ογκώδες βιβλίο που θα σας γεμίσει με δέος και πικρία, για οσα εμείς οι άνθρωποι κάνουμε στο όνομα αόρατων ιδεών και μεγαλόστομων λόγων. Αξίζει να το διαβάσετε, αν έχετε το χρόνο και τη διάθεση για μια μαρτυρία από πρώτο χέρι, του τι σημαίνει πόλεμος στον 20 ο αιώνα, μικρής κλίμακας, αλλά μεγάλης έντασης. Γιατί κάθε ανθρώπινη ζωή μετράει.



“Μικρή Ιστορία Της Ισότητας”- Thomas Piketty (Πατάκης)


«Τα οικονομικά ζητήματα είναι πολύ σημαντικά για να ανατίθενται σε μια μικρή ομάδα ειδικών και ιθυνόντων. Η επανιδιοποίηση της γνώσης από τους πολίτες είναι ένα κρίσιμο βήμα για τον μετασχηματισμό των σχέσεων εξουσίας». T.P. Παρουσιάζοντας την εξέλιξη των ανισοτήτων μεταξύ των κοινωνικών τάξεων στη μακρά διάρκεια των ανθρώπινων κοινωνιών, ο Thomas Piketty προτείνει μια νέα ματιά στην ιστορία της ισότητας, βασιζόμενος σε μια ισχυρή πεποίθηση την οποία σφυρηλατεί βήμα βήμα από το ένα του βιβλίο στο άλλο: H πορεία προς την ισότητα είναι μια μάχη που έρχεται από μακριά και που ζητά να προεκταθεί στον 21o αιώνα, εφόσον βέβαια όλες και όλοι βάλουμε το λιθαράκι μας σε αυτή την προσπάθεια. Από το συγγραφέα του «Το κεφάλαιο τον 21ο αιώνα» ακόμα ένα βιβλίο, τροφή για σκέψη και προβληματισμό.



«Ακριβώς σαν εσένα» Νικ Χόρνμπι (Πατάκης)


Το Brexit αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί μια τραυματική εμπειρία για την Μ. Βρετανία γιατί ανέδειξε τις εσωτερικές ανισότητες, τον υπέρμετρο και παράλογο εθνικισμό κάποιων ομάδων, τον ρατσισμό στον οποίο πρωτοστατούν ταξικές ομάδες και όχι φυλετικές, βλέποντας σαν το νέο εχθρό το ευρωπαϊκό εργατικό δυναμικό και υποχρέωσε συγγραφείς σαν τους Χόρνμπι και Κόου να ασχοληθούν εκτενώς στα βιβλία τους μαζί του. Εδώ έχουμε ένα διπλό παιχνίδι, μια ιστορία ερωτική ανάμεσα σε μια μεσήλικά δασκάλα και έναν νεαρό προπονητή εφηβικών ομάδων, dj και υπάλληλο κρεοπωλείου, κάτι σαν το “Ρίτα Ριτάκι “των Κατσιμιχαίων με αντεστραμμένους τους όρους στα φύλα. Παράλληλα όμως έχουμε μια περιγραφή του Brexit, από την πλευρά των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων της Μ. Βρετανίας σε αντιπαράθεση με την αστική τάξη, αλλά και την οπτική πάνω στη σχέση από την πλευρά των λευκών φίλων της δασκάλας και της μαύρης οικογένειας του νεαρού dj. Ανάλαφρο σε ύφος, καταπιάνεται με βαθιά ανθρώπινα θέματα και αφήνει άφθονο χώρο στον αναγνώστη να σκεφτεί και να αναρωτηθεί με το τέλος του βιβλίου. Ακόμη ένας απολαυστικός Χόρνμπι.



«Ροκ εν τρο» (Dazed and ConFused)- Γιάννης Σιδεράκης (Οξύ)


Στο βιβλίο του ο Σιδεράκης έχει μερικές ιστορίες βγαλμένες από τη ροκ μυθολογί., Αν δεν είχατε τέτοιο φίλο, δεν ζήσατε τη ροκ σκηνή των 80ς, όπως στο «Ο φλώρος». Στο , «Μια κασέτα» μιλά για την σύνδεση που φέρνει η μουσική στις οικογένειές ακόμα και αν υπάρχει διαφορά γλωσσική, ηλικιακή ηχητική. Αντίστοιχα τα τείχη της συμβατικότητας πέφτουν όταν μιλά το συναίσθημα όπως στην «Σπασμένη καρδιά» Στο «Τα όνειρα δεν πεθαίνουν ποτέ» αναγνωρίζει κανείς οικεία πρόσωπα της Ελληνικής σκηνής και το «Η μεγάλη απόδραση», είναι ένας φόρος τιμής στην Ελληνική πραγματικότητα στον Μπάλαρντ, τον Χαντερ -Τόμσον, τον Μπάουι και τους HAWKWIND όπως και στο εν τέλει κωμικό και τόσο γεμάτο παραμόρφωση και ατελείωτα riff «Ψυχεδέλεια στον κάμπο».

Δεν θα σας πάρει πάνω από δυο μέρες να το διαβάσετε, αλλά θα σας πάρει εβδομάδες να θυμηθείτε και να γελάστε, θρηνήσετε, χαμογελάσετε, με αναμνήσεις για φίλους και καταστάσεις παρελθοντικές ή και του παρόντος, που όσοι έζησαν ,ήταν τυχεροί. Στην εποχή του streaming και των κινητών, του gps και του διαδίκτυού, τέτοιες ιστορίες είναι βάλσαμο, για μια πληγή που όταν ανοίξει δεν κλείνει, γιατί το ροκνετρο είναι ιδέα. Μαζέψτε τα τραγούδια των ιστοριών σε μια κασέτα, ένα φλασάκι, μια συλλογή στο streamer που αγαπάτε και πάρτε το βιβλίο αγκαλιά. Εμένα με εξέπληξε πόσα κοινά είχαμε στην επιλογή των τραγουδιών και πως τελικά Αθήνα, Άρτα, Θεσσαλονίκη, οι ροκεν τρο τύποι είναι πάντα εκεί, ίδιοι, να φωτίζουν τα βράδια μας με την φλογισμένη ματιά τους. Το βιβλίο είναι για όσους ζήσαμε την εποχή μια χρονομηχανή που αφήνει χαμόγελα, ένα magic carpet ride που λένε και οι Steppewolf





«Παλιές και νέες χώρες»- Ισίδωρος Ζουργός (Πατάκης)


Καινούργια δουλειά από έναν μυθιστοριογράφο με ταλέντο στην αφήγηση ιστοριών, ότανδεν μπερδεύεται με την πολιτική, διαστρέφοντας την αλήθεια. Στην οθωμανική Θεσσαλονίκη του 1885, ένα άνοστο αστείο, λίγα βλέμματα και κάποια παλιά μυστικά στέκονται αρκετά για να ξεκινήσει μια ερωτική σχέση ανάμεσα σ’ έναν αφελή και ονειροπόλο άνδρα και μια δυναμική γυναίκα. Στην Αθήνα βασιλεύει ο Γεώργιος Α΄, στην Ερμούπολη το εμπόριο και στη Θεσσαλονίκη η ομίχλη.Οι δυο τους θα ταξιδέψουν στην παλιά Ελλάδα και θα επιστρέψουν στη συνέχεια στους τόπους αυτούς, που χρόνια αργότερα, μέσα από το ζεστό αίμα των πολέμων, θα ονομαστούν Νέες Χώρες.

Το "Παλιές και νέες χώρες" είναι ένα μυθιστόρημα για τις γυναίκες που ασφυκτιούν από το κοινωνικό περιλαίμιο, για τους αμήχανους άνδρες και τις άφωνες υπηρέτριες στα χρόνια της μπελ επόκ, της εποχής που ονομάστηκε χαρισάμενη από τους έχοντες πλούτο και δύναμη.Είναι, επίσης, ένα μυθιστόρημα για τους παράκτιους φάρους που φωτίζουν τα σκοτάδια, για την ιερουργία του νερού και της θάλασσας, για τον Ιούλιο Βερν και τα βιβλία του, που εικονοποιούν τις αποκοτιές της φαντασίας, για το ερωτικό ανθρώπινο βλέμμα αλλά και την εξουσιαστική ματιά, για όσα, τέλος, παλιά θριαμβεύουν και για όσα νέα δεν έχουν ακόμη αρθρώσει το όνομά τους.



«8 Μέρες του Μάη-η τελευταία εβδομάδα του Γ Ράιχ»- Volker Ullrich (Gutenberg)



Η πιο μαύρη εβδομάδα στην ιστορία της Ευρώπης έχει χαρακτηριστεί η εβδομάδα 1η-8 Μαΐου, από την αυτοκτονία του Χίτλερ έως την άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας. Μια εβδομάδα, διαβουλεύσεων, απεγνωσμένων ενεργειών των πρώην αξιωματικών και αξιωματούχων του Ράιχ, για μια καλύτερη τύχη για αυτούς ή για τη χώρα τους, εβδομάδα που έγιναν σφαγές και εκτοπίσεις Γερμανόφωνων ή Γερμανικών πληθυσμών που κατοικούσαν σε γειτονικές χώρες πολλές φορές δεκάδες χρόνια πριν την έλευση του Ράιχ, με χαρακτηριστική περίπτωση αυτή των Τσέχων Σουδιτών. Εγκλήματα που αποκρύφθηκαν, γιατί τα δικαιολόγησε τότε αλλά και για κάποιους και τώρα η σκληρότητα των Ναζί τα προηγούμενα χρόνια. Η αντεκδίκηση, δικαιολογήθηκε και πλέον αποκαλύπτεται. Πολλά από τα στοιχεία που αναφέρονται στο βιβλίο είναι γνωστά αν και ο Ulrich Vollker έχει κάνει πολύ καλή δουλειά συλλέγοντας και συγκεντρώνοντας τα πάντα, σαν επανάληψη πριν τις κατατακτήριες εξετάσεις. Ξεκινά εύλογα με το τέλος του Χίτλερ και την δημιουργία της «επίσημης» κυβέρνησης του Νταίνιτς, στην οποία όλοι προσπαθούν να έχουν ένα ρόλο, ελπίζοντας στην διαπραγματευτική της ικανότητα με τους συμμάχους. Οι μάχες για μια θέση και το παρασκήνιο, τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών και οι εσωκομματικές έριδες των μελών του Ναζιστικού κόμματος, θυμίζουν τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, απλά εδώ είναι καταγραμμένα τα εγκλήματα πολέμου. Μοιρασμένο σε ημέρες το βιβλίο είναι ταυτόχρονα ιστορική καταγραφή αλλά και ημερολόγιο που οδηγεί στο αναπόφευκτο. Είναι όμως η παρουσίαση των παράλληλων ιστοριών που κάνει το βιβλίο κάτι παραπάνω από ένα ακόμη βιβλίο ιστορίας.



“Maniac”- Μπένχαμιν Λαμπατούτ (Δώμα)


Έλεγαν πως αποτελούσε απόδειξη για την ύπαρξη εξωγήι­νης ζωής. Μεταμόρφωσε σχεδόν κάθε επιστημονικό κλάδο με τον οποίο κατα­πιάστηκε: τα μαθηματικά, τη φυσική, τα οικονομικά, τη βιολογία, την επιστήμη των υπολογιστών. Ο Τζων φον Νόυμαν ήταν, για πολλούς, η μεγαλύτερη ιδιοφυΐα του 20ού αιώνα.Με τον MANIAC ―τον υπολογιστή που κατασκεύασε και ο οποίος αποτέλεσε το πρότυπο για όλους τους κατοπινούς υπολογιστές― ο φον Νόυμαν έθεσε δύο στόχους. Να φτιάξει ένα όπλο ικανό να καταστρέψει τη ζωή πάνω στη Γη. Και να εφεύρει ένα νέο είδος ζωής.

Ο πρώτος στόχος επιτεύχθηκε. Χάρη στους υπολογισμούς του MANIAC, το 1952 διεξήχθη με επιτυχία η πρώτη δοκιμή της βόμβας υδρογόνου, ενός τέρατος 1.000 φορές ισχυρότερου από τη βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα.Η νέα ζωή που είχε οραματιστεί ο φον Νόυμαν θα ήταν τεχνητή και θα ήταν νοήμων. Θα μπορούσε να σκέφτεται, να μιλάει, να γράφει, θα μπορούσε να αναπαράγεται. Και να παίζει, σαν παιδί.

Για δεκαετίες οι ιδέες του φον Νόυμαν παρέμεναν θεωρητικές ασκήσεις στο χαρτί. Όχι πια.Από τη διανοητική φρενίτιδα της Ευρώπης του Μεσοπολέμου μέχρι το Πρόγραμμα Μανχάτταν, και από το ψυχροπολεμικό δόγμα της Αμοιβαία Εξασφαλισμένης Καταστροφής έως την αναμέτρηση του Νοτιοκορεάτη γκραν μαιτρ Λη Σεντόλ με την τεχνητή νοημοσύνη του AlphaGo, το MANIAC μιλά για τους εφιάλτες που γεννήθηκαν μέσα από τα τρελά όνειρα της λογικής, διηγούμενο την ιστορία της νέας θεότητας που έπλασε ο άνθρωπος, και η οποία σήμερα απειλεί να τον αντικαταστήσει.

Αποκάλεσαν τον Λαμπατούτ «Ο σημαντικότερος Λατινοαμερικανός συγγραφέας μετά τον Μπόρχες», το βιβλίο είναι εδώ για να στηρίξει ή να διαλύσει το μύθο, να επιβεβαιώσει την ρήση ή να οδηγήσει ακόμη ένα συγγραφέα στην αγκαλιά της λήθης.



“Herscht 07769-Η ιστορία Μπαχ του Φλόριαν Χερς “– Λάσλο Κρασναχορκάι (Πόλις)



Χερστ 07769: αυτό γράφει μόνο, ως αποστολέας, στους φακέλους των επιστολών πουστέλνει στην Άνγκελα Μέρκελ, ο καθαριστής τοίχων που ζει σε μια μικρή πόλη της Θουριγγίας, λέγοντας ότι η υπόθεση είναι εμπιστευτική, ενώ σε περίπτωση απάντησης ο ταχυδρόμος έτσι κι αλλιώς θα τον βρει με βάση το επίθετό του και τον ταχυδρομικό κώδικα. Το μεγαλόπνοο έργο του Λάσλο Κρασναχορκάι διαδραματίζεται στη Γερμανία των ημερών μας, και μάλιστα στο μελαγχολικό ανατολικό τμήμα της, το οποίο αποτελεί ταυτόχρονα την πηγή των έργων του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και την όλο και λιγότερο μυστική βάση των νεοναζιστικών κινημάτων.

Στην γκρίζα καθημερινότητα, συμβαίνουν όλο και περισσότερα ανεξήγητα και τρομακτικά γεγονότα: στην αρχή, αλλόκοτα γκράφιτι στους τόπους προσκυνήματος του Μπαχ, κάτοικοι που εξαφανίζονται, αργότερα ένα πικνίκ που παραλίγο να αποβεί μοιραίο, και τελικά, έπειτα από μια έκρηξη, είναι πλέον αναπόφευκτες οι περαιτέρω καταστροφές: στη Θουριγγία αρχίζει το κυνηγητό.

Ύστερα από τα μικρότερα σε έκταση έργα του Κρασναχορκάι των τελευταίων ετών, τα οποία θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε με σονάτες, η επική μορφή και η δυναμική του Χερστ 07769 αποτελούν ένα πραγματικό κοντσέρτο. Όπως και στα Βρανδεμβούργια Κοντσέρτα, που αναφέρονται και στο βιβλίο, το όλον του έργου συντίθεται από φωνές διαφορετικών μουσικών οργάνων, παρουσιάζοντας με συγκλονιστικό τρόπο την πολιτική και οικολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πλανήτης μας.


"Μανιφέστο Απατεώνων"- Colson Whitehead ('Ικαρος)


1971 Η Νέα Υόρκη βουλιάζει στα σκουπίδια και την εγκληματικότητα. Ο πόλεμος μεταξύ συμμοριών και αστυνομίας μαίνεται άγριος στους δρόμους. Η πόλη οδεύει σταθερά προς τη χρεοκοπία. Μέσα στον ζόφο της εποχής, ο πρώην μικροαπατεώνας Ρέι Κάρνεϊ προσπαθεί να κρατήσει το προφίλ του χαμηλό και την επιχείρησή του μακριά από μπελάδες. Τα επερχόμενα γεγονότα ωστόσο θα διαψεύσουν κάθε του προσδοκία…

Μετά το "Μπέρδεμα στο Χάρλεμ", o βραβευμένος με δύο βραβεία Pulitzer Colson Whitehead επιστρέφει με ένα αναπάντεχα διασκεδαστικό μυθιστόρημα, συμπληρώνοντας αριστοτεχνικά την «Τριλογία του Χάρλεμ». Το Μανιφέστο απατεώνων αποτελεί το γλαφυρό πορτρέτο μιας οικογένειας και μιας μητρόπολης στο χείλος του χάους και της καταστροφής. Στις σελίδες του ζωντανεύουν η πολυτάραχη μα ακαταμάχητη δεκαετία του 1970 αλλά και μια Νέα Υόρκη που δονείται επικίνδυνα από διαφθορά, συγκρούσεις και ωμή βία.




«Διάφανα καλειδοσκόπια» Στέλιος Μπασμπαγιάννης (Oasis)


Αν και το να περιαυτολογείς δεν είναι σωστό και η μετριοφροσύνη με έχει οδηγήσει μεγάλα επαγγελματικά ολισθήματα, εδώ θα κάνω μια μικρή αναφορά για το πρώτο μου βιβλίο που είναι ακόμα διαθέσιμο. Μέχρι να έρθει το δεύτερο.

Τα «Διάφανα καλειδοσκόπια» είναι μια σειρά μικρών ιστοριών, γεμάτες μεταφορές και αλληγορίες. Ιστορίες που απευθύνονται στον έφηβο και τον ενήλικο που ακόμη αισθάνεται έφηβος. Ιστορίες που μιλούν για την διαφορετικότητα, το δικαίωμα του να επιλέγεις λάθος και να ζεις με τις συνέπειες, τον ολοκληρωτισμό των μαζικών καθεστώτων, την δύναμη της αγάπης αλλά και το μεγαλείο , το φόβο και το βάρος της απώλειας. Απλές ιστορίες για μεγάλα θέματα που δεν διεκδικούν λογοτεχνικές δάφνες, ελπίζουν μόνο να αγγίξουν τους αναγνώστες τους, όσους ακόμα αν και κολυμπάνε με το ρεύμα, ονειρεύονται τον άγνωστο ωκεανό.

«Φιλία, αγάπη, φόβος, απληστία, μοναξιά, συλλογικότητα, ισότητα, απόρριψη διαφορετικότητα, απώλεια, αναζήτηση, πίστη, προσπάθεια, τόλμη, ελευθερία.Όλα συνυπάρχουν στην πολυπρισματική ζωή μας. Όλα αντανακλώνται στον καθρέφτη του εαυτού μας.

Δέκα τρυφερές και εμπνευσμένες ιστορίες δοσμένες σαν παραμύθια .Δέκα πολύχρωμες αλληγορίες εν συναίσθησης για την ανακάλυψη του διάφανου εαυτού μας!»


Ακολουθεί μια μικρή λίστα με άλμπουμ που ξεχωρίσαμε το 2023

  1. Austin meade- "Abstract art of an unstable mind"

  2. Iggy pop- 'Every loser"

  3. MOBY-"Resound N.Y"

  4. HAKEN- "Fausta"

  5. DeWolff - ‘Love, Death & In Between’

  6. CITY KINGS-"Steel rock n roll"

  7. BLACK STAR RIDERS- "Wrong side of paradise"

  8. FANTASTIC NEGRITO- "Grandfather Courage"

  9. THE WINERY DOGS-'III"

  10. JUDICATOR- "Majesty of decay"

  11. ALL THEM WITCHES- "Bakers dozen"

  12. POLYPHIA- "Remember that you ll die"

  13. Tyler Bryant and the Shakedown- "Shake the roots"

  14. KARMAN LINE- "Like a machine"

  15. THE GREEN LUNG-"This heathen land"

  16. THE STRUTS- "Pretty vicious"

  17. VINTAGE TROUBLE- "Heavy Hymnals"

  18. THE BITES-" Squeeze"

  19. INSPECTOR CLUZO- "Horizon"

  20. THE ROLLING STONES- "Hackney diamonds"

  21. FORTRESS UNDER SIEGE- "Envy"

  22. C.O.F.F.I.N- "Australia stops"

  23. GRAVEYARD- "Six"

  24. HIGH SPIRITS " -"Safe on the other side"

  25. THERAPY- "Hard cold fire

  26. PRONG -"State of emergency"

  27. NUCLEAR POWER TRIO-"Wet ass plutonium"

50 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page