Angie ή το δωδεκάμετρο ενός μπλούζ – David MacNeil (Πάπυρος)
top of page
  • Εικόνα συγγραφέαStelios Basbayiannis

Angie ή το δωδεκάμετρο ενός μπλούζ – David MacNeil (Πάπυρος)


Η ροκ μυθιστοριογραφία δεν είναι πλούσια σε αντίθεση, με την μόδα των βιογραφιών, που ως συνήθως δείχνουν οτι η ζωή ξεπερνά την πιο οργιώδη φαντασία. Ο Αμερικανός συγγραφέας, συνθέτης και τραγουδιστής David MacNeil αποφάσισε να γράψει αυτό το μυθιστόρημα, εμπνευσμένος από ένα κλασικό και πασίγνωστο τραγούδι των ROLLING STONES , το Angie. Η επίδραση τη κουλτούρας των μπλουζ στη Βρετανική σκηνή των 60ς και περισσότερο από όλους στους ROLLING STONES και τους CREAM κ Clapton, έχει αναλυθεί σε χιλιάδες λέξεις σε μουσικά περιοδικά και μουσικά βιβλία. Ο David MacNeil εδώ δίνει μια άλλη προσέγγιση.





Μέσα από την ζωή ενός φολκ κιθαρίστα/παίκτη της φυσαρμόνικας, που περνά τον χρόνο του, προσπαθώντας να «δώσει την ψυχή του σε μικρά κλαμπ του Παρισιού, παρέα με άλλους μουσικούς απόκληρους, παίζοντας σε ομάδες τουριστών, ο MacNeil θα μας οδηγήσει σε μια γνωριμία με την «μυθική» Αngie. Ο κεντρικός ήρωας, δεν θα είναι αυτή, αλλά ο νεαρός μουσικός, που θα συναντήσει τον γνωστό μπλουζίτσα πιανίστα Memphis Slim, που την έχει θέσει υπό την προστασία του. Μαζί του θα ξεκινήσει μαι πορεία στο Βέλγιο, την Γερμανία και τα νεοσύστατα αλλά πολύ αποδεκτά από το Ευρωπαϊκό κοινό μπλουζ κ φολκ φεστιβάλ, που στα 60ς έδωσαν μια ανάσα πνοής στους μαύρους μπλουζίτσες. Η αναπαράσταση της Ευρωπαϊκής επιδρομής ονομάτων σαν τους Dixon και Hooker αλλά και της ζωής του ήρωα μας, σαν Road manager ή παιδιού για όλες τις δουλειές, είναι γεμάτη πάθος, συναίσθημα και περιγραφική δύναμη. Οι μαύροι μουσικοί, γνωρίζουν μια Ευρώπη, φιλική, δεκτική, χωρίς τις φυλετικές διακρίσεις των Η.Π.Α. Παράλληλα η Αngie με την θηλυκή μοιραία παρουσία της, γίνεται η μούσα του νεαρού αλλά τον βυθίζει σε έναν αγώνα να ανταποκριθεί στην σιωπηλή παρουσία της που εκδηλώνει τα θέλω της με τη μορφή προσωπικών καπρίτσιων, σε αναζήτηση των δαιμόνων της, που όπως θα φανεί δεν είναι άλλοι από την καστανή ζάχαρη, που τόσο ωραία περιέγραψαν, οι ROLLING STONES.


Από τις Βρυξέλλες στο Λονδίνο και γνωριμία με τα swinging 60ς, τα διαμερίσματα κοινόβια, την αναζήτηση της Αngie, την λύτρωση της από την εξάρτηση, με τη βοήθεια ενός ψευτο καλλιτέχνη και μικροαπατεώνα του Φρανκ, την εξάρτηση του κεντρικού ήρωα από τη μοιραία γυναίκα. Το Μπράιτον με τις μάχες μεταξύ rockers και Mods που αποθανάτισε για την αιωνιότητα το Quadrophenia, το Ronnie Scots κλαμπ, το Λονδίνο της μουσικής επανάστασης των μπλουζ είναι εδώ. Από κοντά θα γνωρίσουμε την χαοτική περίοδο των ROLLING STONES , την αποδοχή του νεαρού, όταν μάθουν οτι έχει θητεύσει κοντά στους μπλουζίτσες που τόσο θαυμάζουν και τελικά, σαν μια ακόμα ιστορία ροκ ν ρολ παραληρήματος και κοσμικής ζωής. Θα παρακολουθήσουμε την απογείωση της γλυκιάς Αngie στο χώρο του modeling αλλά και την απότομη κ επώδυνη προσγείωση του ήρωα μας, στη σκληρή πραγματικότητα. Σε έναν κόσμο που γεννιέσαι και πεθαίνεις μόνος. Θα βιώσουμε τον νόστο για επιστροφή, στο μουχλιασμένο Παρίσι, για να ξαναπάρει την θέση του με μια παλιά κιθάρα απέναντι σε γκρουπ κουρασμένων Ιαπώνων τουριστών.



Γλυκόπικρο μυθιστόρημα, που απογειώνεται μέσα από τα μπλουζ και τους ιδιόρρυθμους μουσικούς, πυρακτώνεται από την σιωπηλή, αινιγματική Αngie και στρεβλώνεται από το Βρετανικό χιούμορ και τον χαρακτήρα του επιπόλαιου απατεωνίσκου Φρανκ. Ο κεντρικός ήρωας, ζει την δική του εκδοχή των μπλουζ, του ανεκπλήρωτου έρωτα, της λύτρωσης της αγαπημένης του από την ηρωίνη και την δική του κατάβαση στο δρόμο της λήθης, όταν η όμορφη Αngie , θα ασχοληθεί με το μουσικό τζετ σετ και το modeling, για να βοηθήσει αρχικά την παρέα, που έχει πια αγγίξει τα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης. Το τέλος απότομο, ίσως γιατί ο ίδιος ο συγγραφέας έχει εξαντλήσει τις ιδέες του, για την ιστορική περίοδο, ίσως γιατί η συγχορδία που χρησιμοποίησε έχει πια αξιοποιηθεί στο έπακρο...

Ένα όμορφο μυθιστόρημα, με κάποια στοιχεία αληθοφάνειας, απολαυστικό στην περιγραφή των μπλουζ, θα δώσει μια καλή αίσθηση για το τί σήμαινε για τον Ευρωπαίο μουσικό η ανακάλυψη μιας κουλτούρας που ήταν μέχρι τότε άγνωστης αλλά και για τους εκφραστές της, μέσα από τον προσχηματική περιγραφή ενός ανεκπλήρωτου έρωτα. Αξίζει να το διαβάσετε



ΥΓ αυτή η μικρή παρουσίαση αφιερώνεται στην Αντιγόνη, που επέλεξε αυτό το βιβλίο, για να μου το δωρίσει το 2014, με οδηγό την κοινή μας αγάπη για την μουσική,μέσα από διαφορετικούς δρόμους. Σε ευχαριστώ για αυτό, πάντα.



13 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page