Ιρένα Σέντλερ (Η γυναίκα που έσωσε 2500 παιδιά στον Β’ΠΠ) – Ζιλμπέρ Σινουέ (Ψυχογιός)
top of page
  • Εικόνα συγγραφέαStelios Basbayiannis

Ιρένα Σέντλερ (Η γυναίκα που έσωσε 2500 παιδιά στον Β’ΠΠ) – Ζιλμπέρ Σινουέ (Ψυχογιός)

Πολωνία 1942, η πρώτη χώρα που βίωσε την διπλή κατοχή. Η πρώτη χώρα που οι Γερμανοί και οι Σοβιετικοί πειραματίστηκαν στην εξόντωση του εχθρού, φυλετικού για τους μεν, ταξικού για τους δε. Το Γκέτο της Βαρσοβίας, σύμβολο θυσίας και αντίστασης για ένα λαό που προδόθηκε άθελα ή ηθελημένα, ποτέ δεν θα το μάθουμε, από τους θρησκευτικούς ηγέτες του. Μικρές ανθρώπινες ιστορίες όπως αυτή της Ιρένα Σέντλερ, θα έρθουν στην γνώση του μεγάλου κοινού, πολλές δεκαετίες μετά την λήξη του ΒΠΠ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μέσω μιας ομάδας Αμερικανίδων μαθητριών, που από το Κάνσας που θα συμμετάσχουν σε ένα διαγωνισμό Ιστορίας επιλέγοντας ως θέμα τη ζωή της. Μίας γυναίκας που είχε σώσει 2500 παιδιά ,από το γκέτο μην υπολογίζοντας τον μεγαλύτερο κίνδυνο, τη ζωή της και τη ζωή της άρρωστης μητέρας της. Από την ατομική πρωτοβουλία στην συλλογικότητα, με τη βοήθεια της εξόριστης Πολωνικής κυβέρνησης αλλά πριν και πάνω από όλα με την αυτοθυσία των Πολωνών υπαλλήλων της κοινωνικής πρόνοιας , των ανοιχτόμυαλων της Εβραϊκής κοινότητας του γκέτο και κάθε ενός που ένιωθε την ανάγκη να στρατολογηθεί και να προσφέρει στον αγώνα ενάντια στο θάνατο και την καταπίεση.




Δίχως πολιτικούς χρωματισμούς, με κίνητρο βαθιά ανθρώπινο, η Σέντλερ, θα προσφέρει μέχρι τις τελευταίες στιγμές πριν την ισοπέδωση του γκέτο από τα Γερμανικά στρατεύματα. Θα αναπτύξει ένα δίκτυο, διαφυγής ,προστασίας των παιδιών και καταγραφής των στοιχείων τους, ώστε με το τέλος του πολέμου να βρουν , αν είναι δυνατό τις οικογένειες τους. Θα αντιμετωπίσει τον Ορθόδοξο Ιουδαϊσμό και τον Καθολικισμό στις αδιάλλακτες μορφές του αλλά και τους ανθρώπους που αντιλαμβάνονται οτι η πίστη ενώνει και δεν χωρίζει και από τις δύο πλευρές. Με τη βοήθεια του Στέφαν, αγωνιστή της Πολωνικής αντίστασης και ερώτα της ζωής της, θα ριψοκινδυνεύσει τα πάντα. Ακόμη και στη στιγμή της σύλληψης της, θα σκεφτεί τη λίστα με τα ονόματα των παιδιών που πρέπει να προστατεύσει πριν τη δική της. Θεία πρόνοια ή χρηματισμός του κατάλληλου ανθρώπου, ονομάστε το όπως θέλετε, αλλά θα επιζήσει.



Ο Σινουέ, δεν θα περιγράψει ποτέ μελοδραματικά την ιστορία της εκβιάζοντας το εύκολο δάκρυ. Αντίθετα θα μας μυήσει στην μεταμόρφωση μιας γυναίκας μαχήτριας σε μια γυναίκα έμπνευση σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο για τους γύρω της. Σε μια γυναίκα που προσέφερε ανιδιοτελώς το πιο μεγάλο λειτούργημα, την σωτηρία της ζωής δίχως να υπολογίσει το κόστος, αν την έπιαναν. Λιτό, ρεαλιστικό και με ιστορική ακρίβεια , η μυθιστορηματική βιογραφία της επικεντρώνεται στον καιρό της στην κοινωνική πρόνοια και στα χρόνια ως τη λήξη του πολέμου.




Ένα βιβλίο, για μια παραγνωρισμένη προσωπικότητα, που με προσωπική προσπάθεια και λιγοστά μέσα έδωσε το δικαίωμα σε 2500 μικρές ζωές, να ζήσουν και να συνεχίσουν να προσφέρουν σε ένα κόσμο, που τους είχε καταδικάσει λόγω θρησκείας σε θάνατο. Η Σέντλερ πέθανε το 2008, όμως το θεατρικό των μαθητριών από το Κάνσας και αυτό το βιβλίο, θα βοηθήσουν τέτοιες πράξεις ανθρωπιάς και ανιδιοτελούς προσφοράς να μην ξεχαστούν ποτέ.

10 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page