«Καθάρματα»-Patrick Radden Keefe (Μεταίχμιο)
top of page
  • Εικόνα συγγραφέαStelios Basbayiannis

«Καθάρματα»-Patrick Radden Keefe (Μεταίχμιο)



Όσοι απολαύσατε την προηγούμενη καταπληκτική δουλειά του Keefe «Μην πεις λέξη» με θέμα τις δολοφονίες αθώων στην Β.Ιρλανδία από τον IRA στα πλαίσια της προστασίας του από αποστάτες και προδότες, θα εκτιμήσετε και τη νέα δουλειά του Αμερικανού δημοσιογράφου. Αυτή τη φορά στο επίκεντρο των ερευνών του είναι μια σειρά αμφιλεγόμενες προσωπικότητες που καλύπτουν πολλές μορφές , αντίστασης, εγκληματικότητας ή απλώς έχουν επηρεάσει με το δικό τους τρόπο τη δημόσια ζωή συνήθως των Η.Π.Α και τη διεθνή σκηνή.



Με οξυδερκείς παρατηρήσεις, αποκαλυπτικές συνεντεύξεις και έπειτα από ενδελεχή έρευνα, ο Patrick Radden Keefe παρουσιάζει δώδεκα ιστορίες εγκλήματος και τιμωρίας.

Ο βραβευμένος δημοσιογράφος εξετάζει, ανάμεσα σε άλλα, αν ο πληροφοριοδότης που τόλμησε να αποκαλύψει το ξέπλυμα χρήματος σε μια ελβετική τράπεζα ήταν ήρωας ή παραμυθάς, μιλάει για τον πολυετή αγώνα σύλληψης ενός διεθνούς εμπόρου όπλων, σκιαγραφεί το παρελθόν μιας μαζικής δολοφόνου αλλά και το προφίλ μιας παθιασμένης δικηγόρου που υπερασπίζεται τις ζωές διαβόητων δολοφόνων, αποκαλύπτει πώς ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της Αφρικής πέρασε στον έλεγχο ενός πάμπλουτου Ισραηλινού, σε ένα βιβλίο που θα κρατήσει το ενδιαφέρον σας αμείωτο μέχρι την τελευταία σελίδα.


Παρουσιάζει ξεκάθαρα μεροληπτικά τον τηλεοπτικό παραγωγό, στον οποίο καταλογίζει την άνοδο του Τραμπ από την αφάνεια της οικονομικής χρεωκοπίας στη θέση του προέδρου των Η.Π.Α. Από τον διαβόητο Μεξικανό βαρόνο των ναρκωτικών Ελ Τσάπο στον Άντονι Μπουρντέν, η απόσταση είναι μεγάλη και η σχέση τους μικρή. Το βιβλίο έχει έντονο το ερευνητικό χαρακτήρα και την ανάγκη οι πηγές να είναι ξεκάθαρες, οι ιστορίες του να στοιχειοθετούνται και εδώ ο Keefe τα καταφέρνει καλά. Είναι η επιλογή των ιστοριών που χωλαίνει, ίσως γιατί ως Αμερικανός έχει άλλα κριτήρια στο ποιος θεωρείται ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Υπάρχουν ιστορίες ενδιαφέρουσες αλλά άνισες βλπ «Η φαμίλια της Μαφίας» για ένα αρχι κακοποιό της Ολλανδίας, έναν τοπικό εγκληματία μικρού βεληνεκούς και την καταδότρια του- αδελφή του ή το «Ένα γεμάτο όπλο» μια ιστορία για μια «μαζική» δολοφόνο στις ΗΠΑ, που γίνεται προσπάθεια να αποδειχτεί ότι είχε βίαιο παρελθόν, περισσότερο για να δικαιολογηθεί το κεφάλαιο του βιβλίου, σε μια αμφιλεγόμενη ιστορία και άλλες που φωτίζουν ενδιαφέρουσες περιπτώσεις με στοιχεία από την εις βάθος έρευνα του, όπως αυτή για τα «Μπουκάλια του Τζέφερσον» και το διεθνές εμπόριο παλαιωμένων φιαλών κρασιού ή τον «Εκδικητή» μια προσωπική ιστορία δικαίωσης, που δίνει νέα στοιχεία για την αεροπορική βομβιστική επίθεση του Λόκερμπι, με συναρπαστικό τρόπο.Το βιβλίο κλείνει ταιριαστά με την εξιστόρηση της ζωής του Άντονι Μπουρντέν, του Σεφ και περισσότερο γνωστου ως τηλεοπτικου αστέρα εκπομπών ταξιδιωτικής μαγειρικής. Ενός χαρακτήρα που ακροβατούσε ανάμεσα στον εξερευνητή τόπων και γεύσεων και του ροκ σταρ. όπως λέει και ο ίδιος "Δουλειά μου είναι να ανακαλύπτω καταπληκτικά μέρη τα οποία καταστρέφω". Μια συγκλονιστικη περιγραφή ενός ανθρώπου , που για τον υπόλοιπο κόσμο τα είχε όλα και τελικά κατέληξε να αυτοκτονήσει. Ένα δυνατό τέλος σε μια σειρά θλιβερών κατά βάσει ιστοριών και ίσως και το πιο ανθρώπινο.


Αν σας ενδιαφέρει να εντρυφήσετε σε κάποια ενδιαφέροντα περιστατικά, απάτης, εγκλημάτων ή αντίδρασης στο καπιταλιστικό κατεστημένο και τους πλουτοκράτες, αναζητώντας προσωπικά κίνητρα ή νέα στοιχεία για τους κεντρικούς ήρωες , που απασχόλησαν την επικαιρότητα και τί συμβαίνει με τις υποθέσεις και αυτούς σήμερα το βιβλίο θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον σας. Καλογραμμένο, με σοβαρή έρευνα να το υποστηρίζει, αξίζει της προσοχής σας και ξεφεύγει από την πεπατημένη των βιογραφιών και των ερευνητικών βιβλίων, με την δημοσιογραφική γλώσσα του, αρκεί να σας ενδιαφέρει ο κεντρικός ήρωας και το θέμα του κεφαλαίου.


9 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page